Popis stanovništva

Vedrana Kulaga
Popis stanovništva

Zbog poznatih sarajevskih kočničara svih procesa u BiH stanovnici će izgleda još jednom na svojoj koži osjetiti šta znači biti "nepopisan". Godinama unazad pričalo se o 2011, jer je to godina koja će ostati upamćena kao godina popisa stanovništva, prvog poslije predratne 1991, ali pitanje je da li će je BiH zapamtiti po tome.

Da je popis stanovništva u BiH neophodan, činjenica je koja se odavno već zna i na koju pozivaju mnogi zvaničnici širom svijeta, jer je obavljanje tog posla najvažniji preduslov za donošenje svih strategija i planova, a takođe i bitan uslov na putu evropskih integracija.

"Zadnji voz" za popis stanovništva polako dolazi, a šta je urađeno? Što se tiče cijele BiH skoro ništa osim naravno opstrukcija. Zakon o popisu stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH zastao je u Sarajevu još u prošlom sazivu Parlamenta BiH na spornom članu 48, kojim se propisuje da će se za raspodjelu vlasti koristiti rezultati iz 1991. godine sve do konačnog sprovođenja Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odnosno povratka izbjeglica. Jasno je da Bošnjaci time žele da prikriju mnoge stvari koje su se dogodile u proteklom ratu, jer bi statistika nesumnjivo pokazala da su u BiH u mnogo većem broju stradali i Srbi nego što to Sarajevo želi da prizna i da je taj grad etnički čist iako ga predstavljaju multietničkim i multikulturalnim. Zbog toga i nisu čudni stalni pokušaji da se osujeti popis stanovništva, iako bi u tom slučaju ostali u društvu samo dvije zemlje na svijetu i bili jedina  evropska zemlja. Zbog toga je RS krenula u pripremu popisa, koji bi sprovela istovremeno sa ostatkom svijeta na svojoj teritoriji. Podaci koji budu dobijeni popisom neće biti međunarodno uporedivi, ali će zato biti od velike koristi za vlast, statističare, buduće investitore i ekonomiste prilikom kreiranja razvojnih i poslovnih strategija.

Bez toga nas u ozbiljnom svijetu neće biti nigdje osim male površine na stranama atlasa. Zato se u FBiH moraju zapitati kako da strane kompanije i pomisle da ulažu kapital u zemlju za čije stanovništvo ne znaju starosnu strukturu, obrazovni profil i druge parametre, koji su veoma značajni prilikom analize poslovnog ambijenta. Ako nisu svjesni koliko je to važno, moći će da se uvjere kada RS završi popis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana