Popis stanovništva

Goran Maunaga
Popis stanovništva

To što su poslanici SBiH, SDP-a i SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH protiv popisa stanovništva ima za cilj što duže održavanje lažne slike o proteklom ratu u BiH. I naravno, izgradnju unitarne BiH.

Bošnjačke političare uopšte ne zanima to što je nedostatak zvaničnih podataka o stanovništvu u BiH ogromna prepreka ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje, kao i putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Popis stanovništva pokazao bi koliko je raseljenih u BiH, ko je koga i gdje prognao i koliko je u ratu tačno stradalo Srba, koliko Bošnjaka, a koliko Hrvata. Te se istine bošnjački političari najviše boje.

Koliko je održavanje popisa neophodno i hitno potrebno pokazala je i nedavna tvrdnja potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića da u Sarajevu živi oko 150.000 Srba. Ta izjava možda i najbolje ilustruje razloge zbog kojih bošnjački političari na svaki mogući način već godinama nastoje da izbjegnu usvajanje zakona o popisu stanovništva koji omogućava izjašnjavanje o vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, kao i o jeziku.

Oni još vjeruju da je u BiH moguće frizirati istinu baš na način na koji je to pokušao da uradi Izetbegović.  

Umjesto te njegove nesuvisle tvrdnje, u koju bi, valjda, trebalo da povjeruje svijet, popis bi pokazao nešto sasvim drugo.

Pokazao bi, u ovom slučaju, istinu da je u Sarajevu, prema popisu iz 1991. godine, u tom gradu tada živjelo 157.143 Srba i 56.470 Jugoslovena. Popis bi pokazao i da ih danas tamo nema ni pet odsto od tog broja, a da su svi ostali raseljeni po Republici Srpskoj i po svijetu.   

Prijedlog ovog zakona radila je struka, ali to bošnjačkim političarima ne odgovara jer bi oni da presudnu ulogu tu ima politika, skoro ista kao višegodišnja bošnjačka politika viktimizacije. S kojom su, mora se priznati, imali izuzetan uspjeh u svijetu.

O vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti izjašnjavaju se stanovnici u svim zemljama bivše SFRJ, pa čak i u Albaniji. Međutim, bošnjački političari, očito je, žele majorizaciju, unitarizaciju i uspostavljanje sistema jedan čovjek jedan glas.

Tvrdnja da bi sadašnji popis stanovništva u BiH legalizovao ratno etničko čišćenje jeftina je i prozirna.

Ako predstavnici bošnjačkih stranaka nastave da blokiraju popis stanovništva, odnosno izgradnju države, oni treba da preuzmu i odgovornost za to. U međuvremenu, treba organizovati popis stanovništva u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana