Popis i politika

Željka Dobrić
Popis i politika

Zakonsko pravo i obaveza Narodne skupštine Republike Srpske da donosi odluke u korist svoga naroda i da brani njegova prava i interese, ponovo su u FBiH dočekani na nož.

NSRS usvojila je zaključke kojima se navodi da srpski delegati u Domu naroda Parlamenta BiH zakon o popisu stanovništva u BiH treba da prihvate samo ako se izbaci sporni član 48. toga zakona. A taj član predviđa da se vlast u BiH i poslije popisa 2011. godine, formira na osnovu podataka dobijenih popisom iz 1991. godine, čime bi Bošnjaci bili u prednosti nad Srbima i Hrvatima.

Svaki građanin BiH, čak i onaj potpuno apolitičan i neupućen, svjestan je toga kako bi BiH izgledala kada Bošnjaci u zajedničkim institucijama ne bi imali dovoljno jakog konkurenta da njihove želje drži u granicama realnih i da se izbori i za prava druga dva naroda. Republika Srpska nije imala drugog izbora nego da se izjasni o zakonu.

Narodna skupština Republike Srpske optužena je da usvajanjem zaključka krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum, samo zbog toga što je radila svoj posao. Niko se, međutim, nije zapitao na koji se to misteriozan način član 48. pojavio u tekstu zakona o popisu, jer je iz Savjeta ministara "krenuo" bez spornog člana, niti zašto je ubačen član koji tretira nacionalni balans vlasti u BiH koji je definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, a koji sa popisom nema apsolutno nikakve veze.

Bošnjacima je mnogo toga na kocki sa zakonom o popisu u BiH. On bi mogao da dokaže da su u BiH stradali i Srbi i Hrvati, a ne samo oni.

Hrvatima je sa zakonom o popisu mnogo više na kocki nego i Srbima i Bošnjacima. Ako se u zajedničkim institucijama, zahvaljujući vlasti formiranoj na osnovu popisa iz 1991. godine, za sve budu pitali Bošnjaci, i ovako obespravljeni Hrvati u FBiH bili bi u zaista nezavidnoj poziciji.

Ma šta bilo, Srbi imaju svoju Republiku Srpsku i niko ne može da im ospori pravo da je na legalan i legitiman način brane, pa tako i izjašnjavanjem o spornim odlukama i zakonima na nivou BiH.

Međutim, zaključak koji je NSRS usvojila, nije obavezujući za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH, pa bi bošnjački san o njihovoj vlastitoj državi mogao da se ostvari ako Slobodan Šaraba i Mladen Ivanić ne uvaže preporuke iz Republike Srpske.

Ivanić je obećao da će prilikom glasanja u Domu naroda Parlamenta BiH uvažiti odluku Skupštine o odbijanju zakona o popisu, ali ipak ostaje strah da li je riječ o predizbornom umiljavanju biračima ili principijelnom političkom stavu.

U svakom slučaju, vidjeće se i čuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana