Popis hoće, pa neće

Vedrana Kulaga Simić

Kako je popis “pao”, tako je dijelu BiH pao i kamen sa srca. Popisivači će kad-tad zakucati na vrata svakog od nas, a onda ni Dejvid Koperfild neće moći da izvede tako uvjerljiv trik, da izbriše ono što napišu

Sve zemlje svijeta osim BiH i Somalije znaju koliko imaju stanovnika unutar svojih granica. Iako na vrata BiH odavno “kuca” popis stanovništva, konstantno se s druge strane samo čuje “dođite kasnije”.

I taman kada smo poslije brojnih i dugih opstrukcija konačno dobili Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, u oktobru probno popisali življe i stanove i nahvalili se kako je sve spremno za onaj pravi, zvanični popis, dobili smo figu.

Evropske institucije su sastavile sve kockice koje su imale na raspolaganju i ocijenile da to nije to. Da još neke nedostaju da bi sve bilo urađeno na najkvalitetniji način kako bi dobijeni podaci bili upotrebljivi i iskoristivi. Predložili su da se euforija stiša, posao uzme u ruke, a popis odgodi za bolje dane. Za najmanje šest mjeseci.

Kako je popis “pao”, tako je dijelu BiH pao i kamen sa srca. Vraćajući film unazad, sasvim je jasno koji dio ove zemlje nije želio da se crno na bijelo utvrdi ko to u njoj živi.

Blokada međuentitetskog razgraničenja, navodna problematična pitanja u popisnicama, vjerska opredijeljenost i ina pitanja, padala su kao domine jedno za drugim.

Jasno je, takođe, da je kukanje i zapomaganje Bošnjaka čuo neko u “Eurostatu” i međunarodnim institucijama za posmatranje popisa. Dobili su oni tako još jednu šansu da se usaglase treba li se izjasniti kao Bošnjak, Bosanac ili kako god.

Dobili su šansu da po džamijama organizuju savjetovanja kako se pravilno izjasniti, a vjerske i druge glavešine da skuvaju plan kako da Bošnjaka bude više nego što ih ima.

Dobili su i još šačicu vremena da smisle kako opravdati nestanak hiljada i hiljada Srba koji su nekada živjeli u ovoj zemlji, a kojih tu više nema.

S druge strane, možda je odgađanje popisa šansa i da se ovakve iluzije konačno ugase. Ključ je pripremiti dobru zakonsku legislativu koja neće ostaviti prostora za mahinacije i koja će omogućiti da se u pravom svjetlu pokaže demografsko stanje u BiH.

Popisivači će kad-tad zakucati na vrata svakog od nas, a onda ni Dejvid Koperfild neće moći da izvede tako uvjerljiv trik, da izbriše ono što napišu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana