Ponude

Darko Momić

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik pozvao je juče na jedinstvo poslanike na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila "Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske".

- Dakle, da se doda ovo što ste rekli, da se takva informacija smatra integralnom za raspravu, kako bismo na bazi toga došli do jedinstva. Ni ja ne bježim od toga da je bilo grešaka, i ja sam griješio. Ali nama danas treba jedinstvo oko visokih predstavnika. Dodajte u informaciju sve ono što mislite - poručio je Dodik.

Na ponudu partijskog lidera kasnije se nadovezao i šef poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić koji je opozicionarima uputio pismo i ponudio da "zajedno koncipiraju i usvoje zaključke u vezi sa dopunjenom informacijom". Opozicija je juče pred samo zaključenje ovog broja našeg lista nemušto odgovorila na iskrenu ponudu najljućeg političkog protivnika i poslaničkog kluba njegove stranke, pa su odbili da u informaciju ugrade sve što misle da treba, ali su ostavili otvorenu mogućnost da zajedno koncipiraju i usvoje zaključke. Na ovo polovično prihvatanje Dodik je odgovorio novom ponudom koja je glasila: "Izbacite iz informacije sve što mislite da treba, ali nemojte suštinu, a to je OHR".

Do zaključenja ovog broja nije bilo poznato šta su opozicionari odgovorili, ali se zato zna da će eventualnim odbijanjem sigurno pretrpjeti mnogo veću političku štetu nego ako prihvate Dodikovu ponudu.

Zašto?! Zato što je u javnosti stvorena percepcija "da je ovo mala država koliki su izdajnici u opoziciji", tako da bi sve osim pristanka na usvajanje zajedničkih zaključaka vladajuća struktura uz podršku naklonjenih medija iskoristila da ojača tu percepciju. S druge strane, ne može se opoziciji sporiti pravo na ljutnju zbog informacije, jer je činjenica da u njoj ima političkih udaraca ispod pojasa i stvari koje zaista ne zaslužuju da se nađu u bilo kakvom dokumentu Narodne skupštine, ali ne bi im bilo prvi pu­t da državnički progutaju uvrede i pritisnu taster "za" zato što je to u interesu Republike Srpske.

Na kraju krajeva, to je indirektno priznao i sam Dodik koji je u svom obraćanju rekao: "Ova sjednica nije sazvana da bi se mjerio bilo čiji patriotizam. Ovdje u ogromnom broju sjede ljudi koji vole Srpsku, bez obzira na to što neki od vas dovode u pitanje i svrhu održavanja ove sjednice".

Nažalost, sjednice republičkog parlamenta odavno ne služe ni za šta drugo nego za mjerenje patriotizma. A nekima i kao posljednje utočište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana