Ponuda koja se odbija

Darko Momić

Jedini ambasador BiH koji je napustio diplomatsku funkciju Draško Aćimović juče je za naš list otkrio motive zbog kojih se u novembru 2017. godine odlučio da poslije dvije i po godine na mjestu šefa Ambasade BiH u Briselu povuče nesvakidašnji i dotad neviđen potez, da vrati agremane i odrekne se diplomatskog pasoša i statusa.

Aćimović je otkrio da je budući predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji 1. decembra treba da preuzme funkciju od Donalda Tuska, u periodu kada je bio na čelu vlade Belgije širom otvarao vrata Bosni i Hercegovini za evropske integracije, ali da nadležni u ovoj nakaradnoj državi nisu pokazali nimalo sluha za njegovu dobru volju.

Šarl Mišel i njegova vlada, kako kaže bivši ambasador, ponudili su BiH da preuzme njihov mehanizam koordinacije koji je najsloženiji u Evropi, ali koji zbog naših i njihovih gotovo identičnih unutrašnjih problema bez prevelikih izmjena i intervencija može poslužiti BiH i time na najefikasniji način ubrzati njen evropski put i ispunjavanje poglavlja. Umjesto da objeručke prihvate ponudu koja se ne odbija, a to je da nam zemlja u kojoj je sjedište Evropske unije bude zemlja partner za EU, vrli zvaničnici BiH su bez bilo kakve kurtoazije, čak i bez pisma bilo kakvog objašnjenja, a kamoli izvinjenja ili pravdanja, jednostavno otkazali najveći sastanak u istoriji diplomatskih odnosa BiH i Belgije. Draško Aćimović je poslije toga podnio ostavku navodeći da je zbog političke krize u zemlji, nepovjerenja i opšte stagnacije na koju nas konstantno upozoravaju iz EU, izostala aktivnija uloga bh. strane, odlučio da se povuče sa pozicije ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji i aktivnije uključi u politički život u BiH.

Poprilično iznenađenje je bilo kada ga je nedugo poslije lider SDP-a BiH Nermin Nikšić predstavio kao pojačanje i novog člana njegove stranke, ali zato zbog odgovornosti koju je Aćimović svojom ostavkom pokazao prema svim građanima kako Republike Srpske, tako i BiH, nije bilo nikakvo iznenađenje kada je poslije samo godinu dana digao ruke od političkog angažmana i kada je podnio ostavku na sve funkcije i na članstvo u SDP-u BiH.

Nažalost, ono što je najporaznije je što je našoj javnosti toliko korumpiran razum da njegove ostavke nisu ocijenjene kao moralan čin, već kao nesposobnost ili kolokvijalnim jezikom “ko mu je kriv, nije se snašao”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana