Ponovo poplave

Saša Čavrag

Šteta od prošlogodišnjih poplava u RS još nije do kraja sanirana, a pojedine njene stanovnike ponovo je zapljusnuo novi talas bujica.

Kiša, koja pada nekoliko dana, probudila je stare strahove kod stanovnika Srpske, koji svake nove padavine dočekuju sa zebnjom. Sadašnje stanje, srećom, nije alarmantno, ali su već u pojedinim opštinama ugrožene desetine kuća, a izlijevanje rijeke Japra spriječilo je više od 150 đaka u Novom Gradu da juče odu u školu.

Ovo bi trebalo da bude dovoljno upozorenje nadležnima da ulože sve napore da se prošlogodišnja katastrofa ne bi ponovila. Ne treba podsjećati na žrtve i ogromnu štetu koju smo imali na kućama, putevima, bolnicama, školama kao i drugim objektima. Tu sliku pred očima treba da imaju oni od kojih se očekuje da zaštite stanovništvo i njihove domove te da ulože maksimalni, pa i nadljudski, napor za spas ljudi i njihove imovine, ako nebo odluči da opet bude nemilosrdno.

Pojedine greške iz maja i avgusta prošle godine ne smiju da budu ponovljene.

Korita rijeka i nasipi, posebno u kriznim područjima, treba da budu adekvatno izgrađeni, a da pripadnici svih ekipa Civilne zaštite u RS u svakom momentu nadohvat ruke imaju neophodnu mehanizaciju.

Možda prošlogodišnje poplave, kako su mnogi govorili do tada neviđene na ovim prostorima, nisu mogle da budu spriječene, ali je sigurno da je šteta koju su one izazvale mogla biti manja da je neko o tome razmišljao godinama ranije i ulagao u sistem odbrane od poplava. Ako to ranije nije bilo rađeno, nadam se da smo se nakon prošlogodišnje katastrofe konačno dozvali pameti i da je svima jasno da se ne smijemo prepustiti sudbini i čekati "šta nam Bog da".

Čak je i revizija ukazala na to da su prošlogodišnje poplave uticale na nadležne da konačno posvete pažnju ovom pitanju, ali su takođe naveli da se to sve radilo naprečac, bez plana i analize. Gospodo, vrijeme je da zasučete rukave i da pitanju odbrane od poplava posvetite mnogo više pažnje.

Paniku ne treba širiti, ali svi moramo biti na visini zadatka i odgovoriti potrebama svake vanredne situacije koju donosi vrijeme - vrijeme koje je uvijek nepredvidivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana