Ponavljanje zločina

Milijana Latinović

Duše nevinih srpskih žrtava u BiH ni decenijama nakon stradanja ne mogu da pronađu mir, jer su srpska stratišta veoma često na meti onih koji bi najradije da se ta mjesta zauvijek izbrišu s lica zemlje. Osporavaju se žrtve i izmišljaju razlozi da potomci nastradalih ne bi obilježavali godišnjice stradanja.

Najnoviji primjer takvog ponašanja je odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona da ne dozvoli pomen na Garavicama kod Bihaća za 12.000 ubijenih Srba u Drugom svjetskom ratu, koji je trebalo da bude održan 14. septembra. Takva odluka, koju rukovodioci tamošnje policije pravdaju velikim brojem migranata u tom kantonu, izazvala je ogorčenje kod predstavnika udruženja Srba iz Srpske i FBiH, koji su saglasni da je zabrana pomena ponavljanje zločina.

Iako je toliko decenija prošlo od pokolja na Garavicama rane nisu zacijelile i neće nikada, sve dok ima onih koji po njima i danas posipaju so. Jedina želja onih čiji su djedovi, očevi, braća i mnogobrojna rodbina mučki ubijeni na Garavicama jeste da dostojanstveno upale svijeće, polože vijence i pomole se za duše najmilijih. Niko od njih toga dana ne ide na mjesto stradanja da bi učestvovao u bilo kakvim neredima, niti da bi se bilo ko u njihovom prisustvu osjećao ugroženim. Pa ipak, policijski službenici su naprasno, nekoliko dana prije komemoracije, procijenili da zbog 7.000 migranata koji borave u tom kantonu sve manifestacije moraju biti otkazane iz bezbjednosnih razloga. A nije bilo sporno dok su se cijelo ljeto smjenjivale estradne zvijezde u Bihaću i organizovali brojni koncerti. Nije sporna činjenica da je najviše migranata u BiH upravo u tom gradu i da tamošnja policija gotovo svakodnevno interveniše zbog nereda koje oni prave, ali Garavice su nekoliko kilometara udaljene od Bihaća i mjesta gdje se nalazi migrantski kamp, tako da taj izgovor policije USK ni u kom slučaju nije opravdan.

Tužno je ako neko iz bilo kakvih političkih razloga želi da zabrani pomen za mučki ubijene Srbe u Drugom svjetskom ratu. Time ruši kakav-takav suživot naroda koji su na ovim prostorima ostajali i opstajali uprkos svim nedaćama. Oni koji su osmislili tu zabranu svojim potezom povlače okidač i za neke buduće zabrane koje bi mogle dovesti u pitanje komemoracije žrtvama na sve tri strane u BiH. A to nijedan od tri konstitutivna naroda nije zaslužio. Žrtva je žrtva, bez obzira na ime i prezime, vjeru ili naciju.

Krajnje je vrijeme da toliko godina nakon svih ratova koji su protutnjali ovom zemljom njeni narodi žive u miru i blagostanju. Pravedno bi bilo omogućiti svima da se u miru sjećaju svojih najmilijih, poštujući i tuđe žrtve, a ne da se sramotnim zabranama te iste žrtve ubijaju po drugi put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana