Ponavljanje je majka znanja?

Cvija Mrkonjić

Koliko je obrazovni sistem u ozbiljnom problemu najbolje pokazuje podatak da lani čak deset osnovaca iz RS nije uspjelo da završi razred i sada su ponavljači.

Neko će pomisliti da to i nije veliki broj, međutim, ovaj podatak je alarmantan, kada se zna da se mnogim đacima gleda kroz prste i da godinu ranije nijedan osnovac nije ponavljao razred.

Za neuspjeh đaka može se pronaći mnoštvo razloga i opravdanja. Prije svega tu je činjenica da je u radu sa učenicima osnovnih škola neko zakazao. Nastavnici, roditelji ili sami đaci. Biće da su svi podjednako.

U osnovnom obrazovanju, ovaj "trojac" je u neraskidivoj vezi, a njihovi postupci lančano povezani. Međutim, najlakše je sa jedne na drugu stranu prebacivati odgovornost.

Krivicu bi najlakše bilo svaliti na osnovce, pripisujući im nezainteresovanost, lijenost i nepažnju na časovima.

Prosvjetari se ograđuju ističući da uzroci gubljenja godine leže u velikom broju izostanaka sa nastave, zbog problema unutar porodice i roditelja koji odbijaju saradnju. To navodi na zaključak da trud i posvećenost nastavnika nemaju apsolutno nikakvog uticaja na negativne ocjene učenika.

Roditelji takođe smatraju da odgovornost nije na njima i prstom upiru u obimno gradivo, često se žaleći na situacije kada moraju da se posvete vježbanju matematike i drugih predmeta sa svojom djecom.

Čini se da ni roditelji, a ni prosvjetni radnici nemaju dovoljno strpljenja, ali ni zainteresovanosti da motivišu učenike da bi "zagrijali stolicu".

Loptica se prebacuje s jedne na drugu stranu, roditelji smatraju da djeca sve treba da nauče u školi, a nastavnici da je rad sa djetetom kod kuće neizbježan.

Između dvije vatre ostaju đaci i njihove jedinice, koji na kraju završe na popravnom, jer niko nije imao dovoljno vremena ni interesovanja da im pomogne da "zarade" svoju dvojku, a često ni oni sami.

Promjene su neophodne u cjelokupnom obrazovnom sistemu, a u obrazovni proces moraju se uključiti, kako učenici i nastavnici tako i roditelji, da ne bi dolazilo do ovakvih "kikseva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana