Ponavljači istorije

Darko Momić

Američki predsjednik Donald Tramp oglasio se na društvenim mrežama nakon nedavnog ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija koje su izveli američki dronovi i objavio jedan jako interesantan tvit. Tramp je u vrijeme kada nije bilo poznato kako će na atentat odgovoriti zvanični Teheran kao prikrivenu prijetnju tvitnuo da “Iran nikada nije pobijedio u ratu, ali Iranci nikada nisu izgubili u pregovorima”.

Ako ga malo parafraziramo, slobodno se može reći i da “Srbi nikada nisu izgubili u ratu, ali nikada nisu pobijedili u pregovorima”. Drugim riječima, Srbi su nebrojeno puta potvrdili da su narod kratke pameti, jer su osvojeno i odbranjeno u ratu, u skladu sa devizom da se istorija ponavlja onima koji iz nje ništa ne nauče, kasnije redovno gubili u miru.

Na sreću, izgleda da su neki srpski političari napokon shvatili u čemu je problem, a kad se kaže neki, prvenstveno se misli na šefa srpske diplomatije i lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića. Nakon što su nedavno objavljena dokumenta iz britanskog arhiva koja pokazuju da vrh Republike Srpske nije imao plan da osvoji, a kamoli da počini zločin u Srebrenici, Dačić je poručio da bi srpski istoričari trebalo ozbiljnije da se posvete izučavanju britanskih, ali i arhiva drugih zemalja.

Nema sumnje da je lider SPS-a značaj jednog takvog posla shvatio zahvaljujući direktoru Instituta za savremenu istoriju Srbije i jednom od najcjenjenijih srpskih istoričara Predragu Markoviću. To što je Marković istovremeno i zamjenik predsjednika SPS-a samo uliva dodatnu vjeru u to da su u ovoj stranci i te kako ozbiljno shvatili značaj izučavanja, ali i pravovremenog plasiranja istorijskih činjenica.

Pomenuti dokumenti iz Nacionalnog arhiva Britanije izazvali su pravu paniku i ozlojeđenost, prije svega u bošnjačkim političkim krugovima, zato što pobijaju neke tabue o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine koji se već četvrt vijeka etabliraju kao “nedodirljive istine”. Istovremeno se svi koji negiraju bošnjačko tumačenje ili samo traže čvrste dokaze za njihova tumačenja onoga što se tada desilo nazivaju najpogrdnijim imenima.

Upravo zbog toga bi Republika Srpska, prije nego Srbija, trebalo ozbiljno da shvati Dačićev poziv i da u što skorije vrijeme počne pregalački rad na pobijanju istorijskih falsifikata. Ruku na srce, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih već skoro deceniju radi taj posao, ali teško se oteti utisku da nema podršku ostalih institucija kakvu zaslužuje i kakva je prijeko potrebna.

A treba mu dati svu moguću podršku da se ne bi ponovio ni Jasenovac, ni Srebrenica. Nikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana