Pomršeni konci

Anita Janković Rečević
Pomršeni konci

Epidemijske bolesti, bilo među ljudskom ili životinjskom populacijom, čovjeku neminovno mrse konce. I to tako vješto i brzo da mjeseci, pa čak i godine, nisu dovoljni da se čvor raspetlja i situacija kristalizuje.

Pojava virusa korona prije tri godine potpuno je promijenila svakodnevicu i izbacila sve iz kolosijeka. Čitav svjet je stao. Ljudi su bili primorani da odgode liječenje, putovanja, svadbe i slične događaje, što je pokazalo koliko smo mali i nemoćni nad sopstvenim planovima koje nevidljiva ruka ruši kao kulu od karata.

Ove godine opet svjedočimo srušenim planovima. U pitanju su domaći farmeri, na čija vrata je nažalost zakucao virus afričke kuge svinja. Zbog bolesti je eutanazirano nekoliko desetina hiljada životinja što je farmerima nanijelo štetu. Da stvar bude gora gubitke su sedmicama tefterili i proizvođači koji su imali zdrave svinje, jer ih nisu smjeli klati i prodavati, budući da je bolest bila u blizini njihovih farmi.

Takva situacija osim što je proizvođačima uskratila zaradu od prodaje mesa, pomrsila je konce i svima onima koji su u Semberiji i Lijevču polju planirali da organizuju zbor ili bilo kakvo drugo opšte narodno veselje na kojem je svinjsko pečenje neizostavna delicija, jer je i pečenje prasadi na ražnju bilo stopirano.

Zbog vapaja svinjara nadležni su odlučili da olabave obruč i promijene taktiku za suzbijanje bolesti afričke kuge. Prodaja i klanje svinja konačno je dozvoljeno i u prvih nekoliko dana primjene novih mjera farmeri su rasprodali znatan broj svinja koje su bile višak.

Time im je, kako sami kažu, spao ogroman teret. Preduhitrili su bolest i svinje prodali prije nego što je kuga zakucala na njihove farme. Na taj način eliminisali su i potencijalu štetu.

Međutim sada se postavlja pitanje šta dalje? Šta će biti kada farmeri rasprodaju svinje i isprazne štale? Hoće li se odlučiti za uzgoj i nabavku novih prasića koji mogu oboljeti dok trepneš, jer se kuga već proširila i na divlje životinje koje su glavni prenosnici virusa. Pitanje je da li će se neko usuditi na rizik pod takvim okolnostima.

Domaći svinjari i prije pojave afričke kuge nisu imali rentabilnu proizvodnju zbog prekomjernog uvoza. Problem je aktuelan godinama, što je mnoge natjeralo da ugase ili smanje proizvodnju. Nova situacija, po svemu sudeći, mogla bi samo ubrzati gašenje proizvodnje i stavljanje katanca na većinu farmi.

Nadležni moraju razmišljati unaprijed. Naći dugoročno rješenje, a ne isključivo instant poteze. Jer danas će svinje biti prodate, ali šta sutra. Proizvodnja kada se jednom ugasi teško da će se ikada više obnoviti. Ako postoji rješenje za opstanak, već sutra treba započeti primjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana