Pomoćnik za mahinacije

Goran Maunaga

Goran Raca, pomoćnik ministra za sport u Ministarstvu porodice, omladine i sporta, iako je suspendovan zbog zloupotrebe službenog položaja, i dalje redovno dolazi na posao.

Koliko god ta tvrdnja izgledala skoro nevjerovatno poslije posljednje informacije od prije nekoliko dana, a koja glasi da je ministar Nada Tešanović suspendovala Racu zbog zloupotrebe memoranduma Ministarstva u privatne svrhe, odlučili smo da je provjerimo.

I, ministar Tešanović nam, "za našu informaciju", reče ono što su ona, Vlada RS, Raca, svi osim javnosti, znali: Raca redovno ide na posao kao da se ništa nije ni desilo i tako će ostati mjesecima.

Zaključak Vlade o suspenziji je izmijenjen jer to nije bilo odrađeno kako treba, bilo je u brzini, pa smo zaboravili na naš pravilnik, prosvijetli nas gospođa Tešanović. Godinama, dakle, tu rade oni koji ne poznaju ni elementarne stavke pravilnika. Ili je odluka o suspenziji bila igra za javnost gladnu hljeba, pravde i poštenja.

Ocjenjujući ovo sprovođenje "pravde", pravila i odluka, može se već prognozirati da će "prepošteni" Raca najvjerovatnije i ostati u svojoj pomoćničko-ministarskoj fotelji. Sve zavisi od toga šta će Komisija Vlade za disciplinsku odgovornost zaključiti u roku od tri mjeseca. Prije toga, Ministarstvo ima rok od 15 dana da donese neku odluku u vezi sa Racinom zloupotrebom službenog položaja. A možda sve zavisi i od neke kumovske veze.

U tome će, dakle, proći nekoliko mjeseci, javnost će na sve zaboraviti. Po svemu se može zaključiti da funkcioneri poput Race imaju neki specijalni imunitet, do sada nepoznat u zemljama demokratskog uređenja. 

Racu je, ako već neće biti kažnjen zato što se kockao, trebalo kazniti "zato što se vadio". Naime, on je, kad je otkriven, u izvještaju napisao da je njegova supruga, "tehničkom greškom i bez njegovog znanja koristila stik na kojem se nalazi memorandum Ministarstva".

A da je ovom društvu potrebna posebna zaštita od takvih ljudskih moralnih profila, dokaz je i "sinhronizovani rad" bračnog para Raca prilikom napada na novinara RTRS-a, samo zato jer je iznio istinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana