Pomoć

Vedrana Kulaga Simić

Srpski narod na gotovo cijelom Balkanu se nalazi u nezavidnom položaju, i to nije od juče. Republika Srpska, a posebno Srbija, posljednjih godina su ojačale brigu o srpskom narodu, što pokazuju kroz projekte i programe koji vode ka novim radnim mjestima i boljoj svakodnevici.

Trenutni akcenat je stavljen na pomoć Srbima u FBiH. Onima koji nisu ni otišli tokom ratnih nedaća, onima koji su nakon svega, ipak, odlučili da se vrate na svoje, ali i onima koji su novi krov nad glavom podigli daleko i od BiH i od Balkana, pa i Evrope. Pokrenuta je najveća kampanja do sada, koju zajedničkim snagama naprijed guraju institucije Srpske i Srbije. Cilj je da dođu do što više Srba, rasutih po svijetu, od Australije do Amerike, a koji su formalno još vlasnici kuća i imanja na području Federacije, kako ne bi ostali bez njih zbog niskih poteza tamošnjih vlasti.

Prvi presjeci pokazuju da ima nade. Da će akcija, u koju se ušlo sa velikim entuzijazmom, biti uspješna, jer ih se na stotine već javilo sa željom da se stane u kraj otimačini i da, makar njih i ne bilo tu, srpska zemlja ostane srpska. Vjekovna ognjišta zavjet su za neku bolju budućnost.

Uporedo sa tim velikim poslom, Srbija je odlučila da i na druge načine pomogne srpskom narodu u FBiH. Onom dijelu koji nije otišao sa ognjišta i koji živi u uvjerenju da im je tu najbolje. Gdje su svoji na svome, gdje žele u miru da žive i ispomažu se sa komšijama i Bošnjacima i Hrvatima koji to, naravno, žele.

Zvanični Beograd proteklih mjeseci analizirao je zahtjeve koji su stigli sa raznih adresa u regionu. Od Slovenije do Rumunije, gdje ima udruženja sa zadatkom da čuvaju srpski identitet, jezik, ćirilicu, te onih čija je misija povratak i opstanak Srba, konkretno u FBiH. Nakon analize, odlučeno je u koje svrhe će otići stotine hiljada maraka da bi, koliko-toliko, bio olakšan put ka boljem sutra.

Neko će dobiti stoku, drugi sitnu poljoprivrednu mehanizaciju ili novac kao vjetar u leđa novim poslovima ili proširenju postojećih s ciljem da u narednim mjesecima, godinama poprave svoj kućni budžet, učvrste položaj u lokalnim zajednicama i ojačaju odskočnu dasku za budućnost.

Ova pomoć, naravno, neće riješiti sve probleme koji su za vratom Srbima u FBiH. Previše ih se nagomilalo da bi nestali preko noći, ali sigurno je da bi se lakše i brže rješavali jednog po jednog da su svi u BiH, odnosno Federaciji, pokazali dio brige prema srpskom narodu koja je vidljiva kod predstavnika Srpske i Srbije, ali i običnog čovjeka.

Ovaj region može, generalno, naprijed samo ako bude blisko sarađivao. Taj put teško da ima alternativu i što prije to svi shvate, bolje će nam biti svuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana