Pomoć zlata vrijedna

Vedrana Kulaga Simić

Svakome od nas s vremena na vrijeme zatreba pomoć. Nekada veća, nekada manja. Nekome povremeno, a nekome stalno.

Djeca sa poteškoćama u razvoju zaslužuju posebno mjesto u društvu. Ne jer se ponekad i za njih kaže da imaju posebne potrebe, već zato što oni i jesu posebni. Po mnogim stvarima, a ponajviše po duši i duhu koji imaju.

Ruku na srce, proteklih godina su napravljeni određeni koraci kako bi postali ravnopravni članovi ovog našeg malog društva, ali ima tu još dosta posla i što prije počnemo svi zajedno da ga odgovornije i ozbiljnije radimo, prije ćemo i uspjeti. Na sreću i zadovoljstvo svih.

I to, kao i sve ostalo u životu, dolazi iz kuće. Svi roditelji moraju svoje školarce naučiti da njihovi drugari iz školskih klupa sa poteškoćama u razredu nisu nikakvi predmeti za ismijavanje i zbijanje šala, da to nisu “bolesne” osobe, već djevojčice i dječaci kojima treba samo malo više kako bi se uključili i ispratili nastavu u omjeru u kojem im je neka viša sila dala po rođenju. Ili kasnije.

Koliko im puno znači iskrena i topla pomoć vršnjaka i ostalih sa kojima dijele školske radosti i muke, toliko im, s druge strane, u zavisnosti od stepena poteškoća sa kojima se bore, znači i treba stručna pomoć osoba koje su spremne da im bezrezervno pomažu da se uklope u društvo, da znaju da i oni imaju svoje mjesto pod ovim nebom, da su jednako voljeni, pa možda i više. Jer su posebni. Neiskvareni. Nema čistije duše i srca od njihovih.

Ali, ne mogu sami. Treba im pomoć. I tu pomoć moraju dobiti od države i od svakog pojedinca ponaosob. Roditelji ne mogu sami da biju tu pretešku borbu sa vjetrenjačama. I ne trebaju.

Početak svake školske godine redovno, uz svu radost što će mališani i oni malo veći ponovo vidjeti dobro znane drugare ili upoznati nove, za roditelje donosi novu glavobolju i stalno pitanje - ko će biti sa njihovim uzdanicama i borcima kada zazvoni prvo zvono? Da li će biti asistenata ili ne? Da li će moći da isprate nastavu?

Nedostatak asistenata u redovnom školovanju jedan je od problema za koje je u Republici Srpskoj potrebno naći, i to što prije, sistemsko rješenje. Posljednji podaci pokazuju da će u narednoj školskoj godini biti više novca za te namjene. Biće, ali i to je simbolično, a s druge strane, i poražavajuće jer je riječ o malim iznosima, a prevelikoj odgovornosti. Nadležni to moraju da shvate. To je samo jedan od primjera neravnopravnosti u ovom društvu i dokaz da djeca i odrasli sa poteškoćama u razvoju moraju da se mahom bore sami. Kao da im sudbina nije dala teške, preteške bitke od prvog plača.

Problemi sa asistentima samo su jedan u nizu, a spisak je, nažalost, podugačak. Veoma često ni u sistemu ni u društvu nema razumijevanja za njih. Svako od njih ima jednu želju - da ih vole, razumiju, pruže ruku, a ne okrenu leđa kada im je potrebno. Njima je i to dovoljno, a zaslužili su najviše. Jer su posebni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana