Pomoć za reforme

Vedrana Kulaga Simić

BiH je donekle posljednjih mjeseci uhvatila pravac na putu ka evropskim integracijama, ali i dalje su pred njom prepreke koje mogu da uspore ili čak i zaustave napredak ka članstvu u EU.

Sprovođenje reformi i politički konsenzus o svim važnim pitanjima su u prvom redu najvažniji preduslovi za kretanje ka Uniji, kao i novac, koji za mnoge stvari nedostaje u ovoj zemlji.

Poslije teških pregovora od MMF-a je stigla informacija da bi BiH mogla da uskoro dobije više od pola milijarde evra pomoći ekonomskom razvoju, a široke ruke, kako stvari sada stoje, biće i u Evropi i Svjetskoj banci. Najavljuju čak 300 miliona evra za BiH, ali i opet i samo za reforme.

Nadležni u BiH moraju da budu svjesni pomoći koja može da u idućih godinu dvije dođe na njihove adrese s ciljem boljeg sprovođenja neophodnih reformi.

Brojne promjene već sada stoje, a tek će ih biti pred BiH, ako i dalje glavno opredjeljenje nadležnih bude evropski put i sve što on nosi sa sobom. Zato svaka marka i svaki dodijeljeni evro moraju da budu utrošeni po pravilima, a ne da kroz ko zna kakve kanale posluže za neke stvari mimo protokola.

Iz međunarodnih finansijskih institucija ukazuju na to da će pomno pratiti utrošak sredstava, a može se očekivati da bi slavina mogla biti zavrnuta odmah poslije prvog pogrešnog koraka. To BiH ne može da dozvoli sebi zbog svih ljudi koji žive u njoj i traže načine za bolje sutra.

Reforme moraju da budu sprovođene, ali istovremeno treba tražiti načine da budu što bezbolnije za obične radnike i građane i da se i njihov glas čuje, jer su i oni ti koji će kroz iduće godine vraćati ono što je zemlji dato kao pomoć.

Veliki novac je pred vratima BiH. Nedostaje poneki potpis i konačna ovjera ponuđene pomoći i isplata može da počne.

Isplata za reforme, a ne za lokalne budžete i više nivoe vlasti. Stranci su izričiti - nema krpljenja budžetskih rupa, jer novac ne stiže za te namjene. Poručuju da će držati oči širom otvorene i da toga treba da budu svjesni svi oni u BiH u čijim rukama je odgovornost za sprovođenje reformi. Samo će tako ova zemlja pokazati da je odgovorna, čak i u problemima i da može da opravda povjerenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana