Pomoć u doba korone

Marijana Miljić Bjelovuk

Poslodavci i stanovnici u Srpskoj su nakon pet dana iščekivanja dobili obećano od banaka. Tih pet dana za njih je bilo kao pet godina. Dan za danom prolazio je u neizvjesnosti, ali su na kraju ipak bankari obećano stavili na papir i uveli moratorijum na otplatu kredita, najmanje do ukidanja vanredne situacije u Srpskoj.

Nisu se zaustavili tu pa su svojim klijentima, od kojih žive, ponudili i grejs period za otplatu glavnice kreditnih obaveza na period od najduže šest mjeseci, ali i nove kredite za prevazilaženje poteškoća u poslovanju.

Međutim, pojedinci iz bankarskog sektora su u međuvremenu, u dugih pet dana, nastojali da, prije nego što sve obećano stave na dokument i urede to odlukama, naplate što više novca od privrednika i stanovnika. Naravno, time nisu prekršili niti jednu odluku. Imaju  potpuno pravo na to. Ali, s druge strane, samo su u još goru poziciju gurnuli pojedine privrednike i stanovnike, koji grcaju u problemima zbog pojave i širenja virusa korona. 

Još je ostalo samo da banke potrebnu dokumentaciju i način podnošenja zahtjeva na uvođenje moratorijuma odrede u skladu sa svojim internim pravilima. Nadamo se i da, u međuvremenu, neki od njih neće koristiti i taj period kako bi ugrabili što više novca, jer i sami već godinama govore da su likvidni i da novca imaju. Sada i treba da pokažu da je to tačno i da pomognu građanima i privrednicima koji trenutno ne vide svjetlo na kraju tunela. Jer upravo zahvaljujući svojim klijentima bankari svake godine u finansijskim izvještajima prikazuju milionsku dobit.

S druge strane, postoje i oni bankari koji su odmah čuli vapaje privrednika i građana, te nisu koristili prelazni period do donošenja odluka na osnovu kojih će uvesti moratorijum na otplatu kredita koje su podigli privrednici i građani po jako visokim kamatnim stopama.

Privrednicima i stanovnicima treba da pomognu svi, od poslovnih partnera koji su u dobroj poziciji, preko banaka, nadležnih, ali i međunarodnih institucija. To treba da rade odmah. Bez ikakvih odgađanja. Vremena za odugovlačenja nema, jer iz sata u sat situacija u većini preduzeća je sve gora. Samo na taj način, reagovanjem odmah, moguće je doprinijeti da šteta bude umanjena onoliko koliko je moguće. 

I na kraju, kada prođe sve, ne treba da traže uslugu za uzvrat. Svi oni drže ključeve sefova i treba da pomognu. Jer zahvaljujući upravo privrednicima i stanovnicima koji otplaćuju kredite po velikim kamatnim stopama, sefovi su puni. Ista situacija je i sa lokalnim i republičkim budžetima, koje upravo pune građani i privrednici. A vlasti na svim nivoima do sada su govorile da se iznosi u tim kasama samo uvećavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana