Pomoć s one strane Drine

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska i Srbija su matice srpskog naroda i kao takve imaju težak, ali i neizbježan zadatak da maksimalno rade u ime onih čiji identitet predstavljaju i čuvaju.

Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije godinama je na snazi. Održano je nebrojeno mnogo sastanaka, zajedničkih sjednica i neformalnih razgovora između vrha Srpske i Srbije, ministarstava i drugih institucija koji su, po nepisanom pravilu, gotovo uvijek završavali dogovorima da će zajednički raditi na projektima koji će pokazati da Drina nije granica.

A Srbija je nebrojeno puta pokazala da je pravi prijatelj. U katastrofalnim poplavama 2014. godine, iako je i sama teško stradala, uputila je pomoć u RS, za izgradnju u Srebrenici dala je dva miliona evra i finansirala brojne projekte.

Lani je izdvojila iz svog budžeta čak deset miliona maraka za pomoć opštinama u Srpskoj u realizaciji projekata. Taj novac je uveliko već "operativan" na terenu.

Negdje je sve spremno za gradnju trga, negdje se slažu posljednje kockice za gradnju mosta, vrtića, rekonstrukciju škola, puteva... I to je ono što "obični" narod najviše vidi, osjeća i na čemu zahvaljuje.

Sada će izdvojiti još toliko novca za Srpsku iako ruže ne cvjetaju u Srbiji, kao ni u Srpskoj. S obje strane Drine građani muku muče sa brojnim problemima i sve više ih se odlučuje da pakuje kofere i odlazi preko granice u potrazi za boljim platama i, generalno, boljim životom.

Zato su projekti koje finansira i koje će finansirati Srbija, a koji će biti urađeni u više od polovine lokalnih zajednica u Srpskoj, još više važni jer pokazuju da, ipak, na ovom području nije sve stalo. Pokazaće da ima želje za obnovom i projektima od kojih koristi ima upravo onaj "obični" čovjek.

To, naravno, nije dovoljno. Nadležni s obje strane moraju da više sazuču rukave i nađu način kako da dodatno podignu ekonomsku moć unutar svojih granica kako bi, u njima, zadržali svoj narod.

Svaka pomoć je dobrodošla, a na bratsku se uvijek posebno gleda. Srpska i Srbija treba da rade zajednički kada god je to moguće, ne samo kada je riječ o projektima, nego i kada je u pitanju očuvanje jezika, kulture i nacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana