Pomoć privredi

Marina Čigoja

Poreski obveznici sa područja koja su zahvaćena nezapamćenim poplavama koje su zadesile BiH oslobođeni su plaćanja PDV-a za maj. Ovo je jedna od prvih mjera koje su institucije u BiH donijele s ciljem pomoći onima koji su pretrpjeli štetu i koja će poreskim obveznicima, nema sumnje, biti od velike pomoći.

Naravno, ovo je samo prvi korak i ovdje ne bi trebalo stati. Privrednici, kao i građani čija su preduzeća i kuće opustošene u poplavama, i dalje trebaju pomoć, kako države, tako i banaka i svih onih koji su imali sreću i nisu pretrpjeli nikakvu štetu.

Svakako da ohrabruje i to što su bankari najavili niz mjera kojima će preduzećima i stanovništvu sa poplavljenih područja omogućiti lakšu otplatu njihovih obaveza.

Takođe, i Vlada RS je najavila set zakonskih rješenja kojima će se izaći u susret svima koji su pogođeni elementarnom nepogodom koja je zadesila Srpsku. 

Nema sumnje da će za njihov, ali i oporavak čitave zemlje, s obzirom na to da prve procjene govore da šteta nastala u poplavama iznosi čak 1,3 milijarde evra, trebati mnogo vremena. Zbog toga je potrebno što brže djelovati, kako zakonskim rješenjima koja će ići u pravcu uvođenja što je moguće više olakšica za pogođenu privredu i stanovništvo, tako i obezbjeđivanjem novih kreditnih aranžmana koji će biti iskorišćeni za saniranje posljedica.

Jedan od načina da se pomogne privredi, koja je doživjela novi težak udarac, jeste da se u svemu što će se raditi u narednom periodu prioritet da domaćim proizvođačima. Bez toga je teško očekivati da će privreda u skorije vrijeme krenuti putem oporavka.

Sigurno je da će se sve što se dešavalo u proteklom mjesecu negativno odraziti i na punjenje budžeta i da se i tu očekuju dodatni problemi. Na to već ukazuju podaci, kako Poreske uprave RS, tako i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prema kojima je u maju došlo do pada naplate prihoda. Rebalans budžeta i uštede gdje god je to moguće prijeko su potrebni.

U svakom slučaju, vrijeme pred nama sigurno nosi mnogo izazova, a koliko će ko imati sluha i zaista pomoći onima kojima su pogođeni - vidjećemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana