Pomirenje po Izetbegoviću

Željka Domazet

Da će u BiH proteći još dosta mutne vode dok u njoj ne budu zavladali povjerenje i pomirenje, svjedoči i nedavna ničim izazvana izjava lidera SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva ove zemlje Bakira Izetbegovića.

Na istoj konferenciji, u istim cipelama i u istom društvu pred kojim je govorio o tome da prošlost treba ostaviti po strani, a okrenuti se saradnji, razumijevanju i napretku, iako nije pitan za komentar, našao se pozvanim da prokomentariše navode banjalučkog biskupa Franje Komarice koji je Banjaluku uporedio sa Blajburgom.

Izetbegović je otišao i korak dalje pa je cijelu Srpsku nazvao paradržavnom tvorevinom iz koje su, kako kaže, "sistemski prognani svi Bošnjaci i Hrvati".

Na konferenciji na kojoj je mogao iznijeti samo usaglašeni stav Predsjedništva, Izetbegović je jasno pokazao koliko mu je stalo do usaglašenosti, budućnosti, povjerenja i pomirenja.

Da je kojim slučajem imao iole dobre namjere, ako je već  ničim izazvan i progovorio u odbranu Komarice, morao je ponuditi i odgovor na činjenicu zbog čega u Sarajevu nema 150.000 Srba, šta se dešavalo Srbima po Kazanima, "Silosu", kasarni "Viktor Bubanj", Centralnom zatvoru i brojnim drugim stratištima po kojima i danas porodice nestalih traže svoje najmilije.

Trebalo je, ali nije, da Izetbegović progovori i o time po čijim to uputama najviši poglavar Islamske zajednice, reis-ul-ulema Husein Kavazović jedan cijeli konstitutivni narod pogrdno zove "vlasima" i proklinje sve Bošnjake koji ne budu glasali u Srebrenici i za načelnika izabrali Bošnjaka. Zar za budućnost Srebrenice i svih drugih opština nije bitnije da je vode oni koji će joj donijeti razvoj i prosperitet?

Ne izreče Izetbegović na skupu o pomirenju i povjerenju nijednu riječ osude pokušaja ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je došao u Potočare da se pokloni bošnjačkim žrtvama. Takve stvari, po Izetbegoviću, bi trebalo da se progutaju i zaborave, a da on u ovoj zemlji stvari reda kako njemu paše.

Bude li se ova zemlja mirila i sticala povjerenje po receptu Bakira Izetbegovića, još zadugo će se urušavati u razdorima, podjelama i nepovjerenju. Jedina saradnja u takvoj atmosferi biće ona sa avetima prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana