Pomilovanja i zločini

Goran Maunaga

U kakvoj su uzajamno-posljedičnoj vezi kriminal i korupcija, ovog puta oličena u pomilovanjima, kojima je predsjednik FBiH Živko Budimir "častio" kriminalce svih fela, najbolje je ilustrovao krvavi obračun kriminalnih grupa u subotu naveče u Tuzli.

Da Budimir nije radio to što je radio i, između ostalih, nezakonito pomilovao i teškog kriminalca Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, ne bi bezbjednost djece i nedužnih građana u Tuzli bila tako drastično ugrožena, kao što se to desilo u subotu.

Da li je Budimir bio svjestan šta čini kada je šakom i kapom i mimo zakona dijelio pomilovanja, je li znao posljedice toga ili ga one uopšte nisu zanimale? Odgovor na ta pitanja zna samo on.

Ali je zato Tužilaštvo BiH potpuno u pravu što, bez obzira na vrstu tih odgovora, s ciljem podizanja optužnice, nastavlja istragu protiv Budimira. Korupcija je rak rana BiH, a ulični rat bandi u Tuzli, u kojem je jedan od aktera teški kriminalac, kojeg je pomilovao predsjednik, samo je prava slika u malom stvarnog i razornog djelovanja koruptivne pošasti.

Naravno da je kriminalac Mirso Švicarac jedan od odgovornih za mafijaški obračun, ali za sve to, i bar isto toliko, odgovoran je i Budimir, jer mu je omogućio da se nastaviti baviti onim što jedino zna - kriminalom.

U cijelom slučaju pozitivna je samo vrlo brza i precizna reakcija Tužilaštva BiH, koje je saopštilo da je sve povezano sa "predmetom Budimir" i da nisu iznenađeni što se veliki broj kriminalca nezakonitim pomilovanjima našao na slobodi. Valjda i to što Tužilaštvo prvi put reaguje na tako direktan i oštar način govori da su se stvari potpuno otele kontroli.

Bilo bi zanimljivo sada čuti Budimirovo obrazloženje zašto je odlučio da Mirso Švicarac i drugi brojni kriminalci koje je pomilovao slobodno šetaju i demonstriraju silu nad državom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana