Poluprazni fakulteti

Milijana Latinović

Tamna demografska slika Republike Srpske iskristalisala se nakon što su objavljeni rezultati i drugog upisnog roka na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Koliko je situacija alarmantna, svjedoče poluprazni amfiteatri u kojima će, ako je suditi po prognozama demografa, svake naredne godine sjediti sve manje studenata. Na visokoškolskim ustanovama ističu da Srpska nikada do sada nije imala lošiji upis na javne fakultete.

Na fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu ostalo je 1.300 slobodnih mjesta, dok ih je, prema prvim rezultatima, na banjalučkom Univerzitetu 1.258.

Demografi ovakvo stanje na visokoškolskim ustanovama objašnjavaju činjenicom da sve više mladih napušta granice Srpske i BiH u potrazi za boljim životom, boljim uslovima školovanja i nekom sigurnijom budućnošću.

Generacije koje sada stasavaju za akademske klupe rođene su u periodu kada je RS imala pozitivan prirodni priraštaj, pa ipak studenata ima malo. Ne smijemo ni pomisliti na to kakva nas situacija očekuje u budućnosti kad znamo da Srpska od 2002. godine konstantno bilježi negativan prirodni priraštaj.

Kakva je budućnost u Srpskoj ako će u njoj biti sve manje đaka i studenata? Odgovor je i više nego jasan. Nikakva, jer sve za šta smo se vjekovima borili i stvarali, kako stvari stoje, nećemo imati kome da ostavimo. Umjesto da su pred obrazovnim ustanovama gužve, da se traži stolica više, nas je svakim danom sve manje.

Pitanje koje nam svima odzvanja u ušima jeste - za šta smo se školovali, za koga stvaramo budućnost ako dolazi vrijeme kada će katanac zapečatiti školska vrata, a fakulteti ostati prazni?

Na koga pokazati prstom i reći "kriv je" jer nas je iz dana u dan sve manje? Vjerovatno teret odgovornosti nosimo svi zajedno, država, obrazovne institucije, porodica, svaki pojedinac. Možda je konačno došlo vrijeme da se mijenja ustaljeni sistem obrazovanja, da se uvedu neki novi smjerovi na fakultetima, da se ovi postojeći unaprijede, modernizuju.

Za lošu demografsku sliku vrlo često okrivljuju mlade koji kasno stupaju u brak, kasno dobijaju potomke, a malo koga interesuje to što poslije završenog fakulteta uglavnom popunjavaju mjesta na biroima za zapošljavanje. Krajnje je vrijeme da nešto bude učinjeno kako bi mladi prestali da sanjaju kartu u jednom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana