Polumjesec po Ustavu

Darko Momić

Lider SDA Bakir Izetbegović udario je pečat na bestijalno divljanje po društvenim mrežama i grozomorne optužbe i prijetnje zbog proslave 9. januara, Dana Republike Srpske.

Umjesto da pozove na smirivanje strasti i spuštanje lopte, “prvi u Bošnjaka” i sin “oca nacije” otišao je korak dalje i odlučio da poslije apelacije kojom je tražio osporavanje 9. januara sada traži osporavanje samog imena Republike Srpske. Iako je teško povjerovati da nije svjestan da je inicijativa unaprijed osuđena na propast, moguće je da računa na stranačke kolege Seadu Palavrić i Mirsada Ćemana i na trojicu stranaca u Ustavnom sudu BiH koji su u slučaju Dana Republike Srpske pokazali da im je politika mnogo jača strana od prava.

Dakle, formalno-pravno apelacija bi morala da bude odbačena kao nedopustiva, jer ne može Ustavni sud BiH da odlučuje o ustavnosti Ustava. I tu je tačka. Kraj. Ende. Ali u normalnim zemljama, što BiH svakako nije. Doduše, moguće je da Izetbegović i kompanija računaju i na takav stav Ustavnog suda, pa će šansu za ukidanje imena Srpske tražiti dalje pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. A tamošnje sudije onda treba da budu spremne da odlučuju da li su ustavni nazivi Hrvatska, Švedska, Škotska, Francuska, ali i Njemačka ili Grčka ili Srbija, Rusija ili Sjeverna Makedonija. Zaista, Grci i Makedonci su se skoro tri decenije sporili oko imena, a na kraju ispade da niko ništa nije pitao Albance, koji su, je li, konstitutivan narod u državi sa najmlađim imenom na svijetu - Sjevernoj Makedoniji.

Biće da Albanci u toj zemlji nemaju SDA ili Bakira, inače od istorijskog dogovora Cipras - Zaev ne bi bilo ništa.

No, šalu na stranu. SDA i njen lider su posljednjom inicijativom, žargonski rečeno, prešli igricu, jer osporavanje imena Republike Srpske nije ništa drugo nego političko ludilo ili još bolje rečeno političko bezumlje.

Pored bezumlja, to je i politički bezobrazluk, jer je inicijativa uslijedila samo dan nakon što je delegacija SDA sjela za isti sto sa predstavnicima SNSD-a, a Bakirov zamjenik Adil Osmanović poslije sastanka rekao da u njegovoj stranci postoji spremnost da se spusti lopta. Umjesto spuštanja lopte, iz najjače bošnjačke stranke su dodatno podigli međunacionalne tenzije, a rezultat toga nikako ne može biti neriješen.

Sreća je samo što više nema nikoga da kaže da je spreman da žrtvuje mir za nezavisnu BiH. Nažalost, ovo ne treba dva puta reći, jer iz političkog bezumlja se može desiti svašta, pa i to da, što kaže tviteraš Kuruzovina, Bakir podnese apelaciju za ocjenu ustavnosti mjesečevih mijena sa zahtjevom da stalno bude polumjesec. Nije šala!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana