Polovnjaci

Danijela Bajić

Repliku iz hit serije “Kosti” koja kaže da “svaki stan u Banjaluci ima po dva, po tri auta, iako je kriza”, revidirala je korona, bar ako je suditi prema procjeni vlasnika auto-kuća.

Da je postojala u vrijeme njegovog stvaralačkog zanosa, suša u prodaji automobila koja je nastala posljednjih mjeseci, vjerovatno bi scenaristu odvela na drugačiji poduhvat jer, kako je krenulo, zbog krize bi se privatni vozni parkovi mogli čak i osipati.

Jedan “golf” na dva člana domaćinstva umjesto “golf” plus “fijat” svakako  puno bolje zvuči za kućni budžet.

Možda je to i dobra stvar, bar ako se gleda iz ugla ljubitelja prirode i čistog vazduha. Nisu opštine i gradovi u Republici Srpskog metropole koje zbog izduvnih gasova imaju kišobrane smoga iznad glava ljudi, ali bi nam ipak imponovala pohvala “prirodnjaka” da smo zbog manjka vozila u garažama počeli udisati zdraviji vazduh.

Ne treba očekivati da se zbog pandemije svi transformišemo u svjetske šampione skromnosti, ali bar možemo da preslikamo pokoji dobar primjer i primijenimo ga u svakodnevnom životu. Nama je i dalje čudno kad neko odlazi na posao biciklom ili autobusom, a nikada ne bismo osudili nekoga ko živi pola kilometra od radnog mjesta a svaki dan sa automobilom zauzima firmino parking mjesto.

Nismo samo mi “čudaci” jer je to hit vijest i u zemljama gdje se zaljubljenici u što manje rupe na ozonskom omotaču ne broje na prstima jedne ruke.

Tako se danima pričalo kako je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski prekršio protokol i na inauguraciju, umjesto sa svitom vozila, došao pješke kroz pun park ljudi.

Najbolje je onda da se svi lijepo vratimo u srednji vijek sa konjima i fijakerima, a neka nam svi segmenti privrede zamru, zajedno sa onim koji se odnosi na prodaju polovnih automobila. Naravno da to nije rješenje. Poenta je u skromnosti i zlatnim sredinama koje bi trebalo da budu ideje vodilje svakog domaćinstva. Baš kao što svaki “ajfon” može da zamijeni jeftiniji android, tako i tri vozila u garaži može da zamijeni jedno plus romobil, recimo. A prodaja automobila nikada neće propasti, da se razumijemo. Kuknjava ljudi iz auto-prodajnog biznisa istih je decimala kao i kod poslodavaca svih drugih sektora. Ućutaće se kad prođe korona i kad ljudima, odgođena kupovina auta zbog krize, ponovo ne dođe na red.

Ono što se neće promijeniti je svijest ljudi, ne samo o aerozagađenju, jer teško da ćemo se odreći komšijskog “njemu baš dobro ide u životu” kada nam vidi nekoliko parkiranih mašina u dvorištu. Takav smo narod.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana