Poljoprivreda

Ma­ri­na Čigoja

Ratarima u Srpskoj ove godine nikako da krene. Loše vremenske prilike i poplave u velikoj mjeri omele su proljećnju sjetvu, a ništa bolje stanje nije ni sada, sa jesenjom sjetvom. Zemljište je toliko natopljeno vodom da su rijetki oni koji su sa mašinama uspjeli da uđu u njive i oberu kukuruz, da bi mogli da počnu sa sjetvom pšenice.

Nema sumnje da će ova godina ostati upamćena kao jedna od najgorih za poljoprivredu. Ipak, vremenske prilike su nešto na šta ne možemo uticati i sigurno je da bismo se od toga nekako i opravili, da nema drugih problema koji uništavaju domaću poljoprivrednu proizvodnju, a na čijem rješavanju se uopšte ne radi. Proizvođači mlijeka, uzgajivači svinja i peradi iz RS i FBiH već danima blokiraju uvoz na carinskim terminalima, tražeći od vlasti samo ono što imaju proizvođači u svim drugim zemljama - mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

Te mjere prijeko su potrebne, posebno nakon što je Rusija zabranila uvoz određenih proizvoda iz Evropske unije i nakon što je EU obezbijedila ogromne subvencije za svoje proizvođače, a s ciljem obezbjeđenja izvoza na druga tržišta. Upravo te subvencije omogućile su uvoz evropskih proizvoda u BiH po nižim cijenama, koje guše domaću proizvodnju. To je bio tas na vagi koji je konačno prevagnuo i podstakao ratare da zatraže zaštitu svoje proizvodnje.

Problem uvoza i izvoza posebno je aktuelan posljednjih skoro godinu i po, nakon što je Hrvatska ušla u EU i nakon što je izgubila povlastice pod kojima je uvozila u BiH dok nije postala članica Unije. Na vlasti BiH sa svih strana stižu pritisci i "dobronamjerne" poruke da ne treba da krši sporazume koje ima sa EU i da treba Hrvatskoj da omogući nesmetan uvoz, dok istovremeno naši proizvodi biljnog i životinjskog porijekla ne mogu u EU, jer, eto, nisu dovoljno kvalitetni za evropske potrošače.

Jasno je da u cijeloj ovoj priči kvalitet nije osnovni problem. Zbog svega toga, BiH bi konačno trebalo da stane iza svojih proizvođača i omogući im ravnopravan tretman kao i uvoznicima. Neke mjere su usvojene, ali plašim se da bi, zahvaljujući našim komplikovanim procedurama, one mogle da ugledaju svjetlost dana tek kada i ovo malo domaće proizvodnje bude uništeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana