Poljoprivreda

Dragana Orlović

Poznato je da je poljoprivreda oblast koja je od strateškog značaja za svako društvo i svaku zemlju. Uzalud su sve mjere i svi uspjesi ako se zakaže na ovom polju, koje je korijen i stablo svake zemlje i bez kojeg teško da možemo opstati. Ili, bolje rečeno, preživjeti.

Upravo iz tog razloga omogućeno je otvaranje kreditne linije od 100 miliona maraka, kojom će posredstvom Investiciono-razvojne banke Republike Srpske biti plasirana sredstva poljoprivrednim proizvođačima i podstaknut razvoj poljoprivrede.

Novac uz najpovoljnije kamatne stope biće isključivo namijenjen za primarnu proizvodnju, preradu, kao i kupovinu i preuzimanje sirovina.

Taj novac, sasvim sigurno, stigao je kao slamka spasa mnogim poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, čija je proizvodnja već odavno "na izdisaju".

Čekali su upravo tu slamku, i to dugo, dugo, kako bi se pomjerili s mjesta i kako bi mogli da krenu naprijed, da proizvode. I dočekali.

Ovaj novac će im i više nego dobro doći, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su mnogi na ivici propasti, i to uglavnom zbog nekoliko uzastopnih godina loših ili nikakvih prinosa, prouzrokovanih uglavnom "višim silama". Suše, poplave i tako ukrug, unazadile su domaću proizvodnju do nesagledivih razmjera, a svaki pokušaj da se šteta koliko-toliko sanira bio je uzaludan. Svake sezone dolazio je novi udarac. 

Kreditno zaduživanje za mnoge nije rješenje, ali je u ovom trenutku sigurno najoptimalnije. Milioni maraka izgubljenih zbog jakih kiša, grada, pa onda suše domaćoj poljoprivredi već predugo vise nad glavom.

Nadajmo se da će ova kreditna sredstva uspjeti na najbolji mogući način da iskoriste. Da će obnoviti svoju zastarjelu mehanizaciju, koja im je jedan od gorućih problema, da će sanirati raniju štetu, da će uložiti u nove projekte. Jednostavno, da će napredovati.

Naravno, tu je i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, koje mora imati dobru saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima. Da čuje njihove prijedloge, da čuje njihove probleme. Da zajedno rade, stvaraju i proizvode. Jer samo zajedničkim radom poljoprivreda može da stane na noge. A za to i te kako ima potencijala.

Pitate se gdje, pitate se kuda, a odgovor je - svuda oko nas. Imamo mnogo prirodnih bogatstava, koji su dokaz da priroda nije štedjela. Vrijeme je da ih iskoristimo…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana