Poljoprivreda na koljenima

Dragana Orlović

U Republici Srpskoj ove godine je, prema informaciji o stanju primarne poljoprivredne proizvodnje nakon poplava, grada i obilnih padavina koje su se iz dana u dan smjenjivale, šteta u poljoprivredi procijenjena na 250 miliona maraka. U biljnoj proizvodnji u minusu smo oko 210 miliona maraka, dok se u stočarstvu šteta procjenjuje na 40 miliona KM.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ranije su saopštili da je oko 70.000 hektara zasijanih površina bilo pod vodom, kao i da su sve mjere iz Programa Vlade za ublažavanje posljedica poplava koje se odnose na sektor poljoprivrede u punoj realizaciji.

Međutim, koliko je ozbiljna i teška situacija, najbolje se vidi sada kada poljoprivrednici, umjesto da ubiru plodove svog mukotrpnog rada i znoja, sabiraju i oduzimaju šta im je preostalo od zasijanog.

A nije mnogo.

Rod krompira ove godine je u zemlji i vodi naprosto trunuo i biće manji čak i do 70 odsto u odnosu na prošlu godinu.  Pitanje je koliko će i ono što je rodilo biti zdravo i jestivo.

Uništene su i ostale brojne povrtarske kulture, jer su ove godine bile malobrojne njive koje su uspjele da izbjegnu potoke i rijeke.

Jedino je, izgleda, kukuruz iz poplava izašao kao pobjednik, gdje ratari iako su presijavali poplavljene površine, očekuju rekordne prinose te žitarice.

Ali, nažalost, to je samo jedna u moru žitarica koja je uspjela da "ispliva".

Svjesni smo da je vodena neman uništila većinu zasijanih površina, nanijevši ogromnu štetu čije ćemo posljedice dugo vremena osjećati na svojoj koži, kao i da bi strah od poskupljenja koji se polako uvlači mnogima pod kožu mogao biti i te kako opravdan.

Katastrofa se seli na pijace.

Cijene luka, krompira, paprike, jabuka i drugog voća i povrća trenutno je teško predvidjeti, ali nema apsolutno nikakve sumnje da će katastrofalne poplave znatno uticati na budžete svih domaćinstava. A računica je jasna - poplava problema tek slijedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana