Poljoprivreda i SSP

Marijana Miljić Bjelovuk

Domaća poljoprivredna proizvodnja oduvijek je bila u zapećku, a poljoprivrednici upozoravaju da, kako je krenulo, više neće biti ni "posljednja rupa na svirali".

Ubrzanom tonjenju ka dnu poljoprivrede BiH, kažu, od danas će doprinijeti i adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije koji stupa na snagu.

Mljekari, stočari, voćari, povrtari više nemaju snage ni da mole za pomoć. To im, vele, nije koristilo ni ranije.

A od danas, 1. februara 2017. godine, upozoravaju, počeće da otkazuju i posljednje funkcije poljoprivredne proizvodnje i većina poljoprivrednika moraće na svoja imanja i farme, od kojih su živjeli i prehranjivali svoju porodicu, staviti ključ. Za pola godine ili pak godinu, dvije…. Za koliko god, jedno je jasno, moraće.

Jer domaće tržište uskoro će zatrpati ogromne količine mesa, mlijeka i krompira milionske vrijednosti. A dobro znamo kako je bilo do sada i da se u prodavnicama rijetko kupovalo ono što je proizvedeno na našim prostorima. Kada stignu još jeftiniji proizvodi, situacija će nesumnjivo biti i gora.

S druge strane, istina, domaći ratari moći će na tržište EU bez plaćanja carina plasirati ograničene količine ribe i vina i neograničen kontingent voća i povrća. Pružena im je mogućnost da izvoze i određene količine šećera.

Sve je to, kažu, premalo jer ako nisu ovdje, teško da će njihovi proizvodi bez određenih subvencija i pomoći države biti konkurentni i na tržištu EU.

Poljoprivredni proizvođači već duže vrijeme upozoravaju nadležne da hitno treba preduzeti mjere kako bi se domaća proizvodnja očuvala. Svjesni su toga i u svim institucijama, ali malo toga su preduzeli.

Da li će se išta promijeniti nakon što Svjetska banka izračuna koliko ćemo biti na gubitku zbog primjene adaptiranog SSP-a, vidjećemo. Sigurno je jedino da nešto mora biti preduzeto jer vrijeme ističe.

U suprotnom, za koju godinu nećemo imati stanovnika na selima, neće biti imanja, a police u prodavnicama biće bez ijednog domaćeg proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana