Politika u kolu

Vedrana Kulaga Simić

Svaki narod ima svoju istoriju i tradiciju koja je prožeta i u vezovima koje su naši preci s ponosom vezli i pokazivali kada im se ukazivala prilika za to.

Vezovi potekli iz njihovih vještih ruku oslikavali su kraj odakle potiču i prenosili su se s koljena na koljeno da se porijeklo ne zaboravi u danima koji su nosili sa sobom neko novo pomodarstvo.

Ukrašene tkanice, rubine, pregače, marame, zubune, košulje i brojni drugi dijelovi narodnih nošnji danas se rijetko gdje mogu naći, a ulogu njihovih čuvara preuzela su kulturno-umjetnička društva, čiji ih članovi s ponosom nose uz opanke i vezene čarape. Sa rukom u ruci ili rukom pod ruku širom Republike Srpske, regiona pa i svijeta, kroz igru i pjesmu, prenose publici ko su, kakvi su običaji u zemlji iz koje dolaze i koliko su istrajni u namjeri da se vješti vezovi predaka ne pokidaju.

Kulturno-umjetnička društva su najbolji ambasadori tradicije i nacije, koji svoj posao uvijek odrađuju sa osmijehom i čiji članovi uvijek i svuda mogu da se pojave uzdignute glave jer znaju kako i zbog čega provode sate i sate na mukotrpnim probama, uvježbavajući svako malo nešto novo.

Svako od njih, u repertoaru, ima igre i iz komšiluka, ali najposebnija su kola i muzika koja je zaštitni znak kraja u kojem su rođeni ili odrasli, a u upravo to su u dalekom Kataru htjeli da pokažu i članovi “Bosiljka” iz Dervente.

Sve pripreme su privedene kraju, sve je bilo spremno za polijetanje, a onda se u kolo, nepozvano, uhvatila politika, inat, sujeta i ko zna šta još, tako da su “bosiljkovići” ostali bez novog iskustva, kao i katarska publika. Jer tako je, izgleda, htjela ambasadorska BiH u toj zemlji Bisera Turković, koja je namjeravala da mladost i vještine derventskih folkloraša, nadaleko poznatih, iskoristi u političke svrhe i dovede ih da uveličaju proslavu 1. marta, koji se samo u dijelu FBiH obilježava kao Dan nezavisnosti BiH.

Odbijenica iz “Bosiljka” bila je okidač za ofanzivu da im se onemogući učešće na festivalu različitosti, ali su na kraju i sami odustali jer nisu htjeli da učestvuju u političkim igrama kad već ne mogu u narodnim. 

Potez ambasadorke je za svaku osudu, pa i za povlačenje sa pozicije kada bi BiH bila normalna zemlja, ali nije i zato se politika miješa u sve, pa i u kulturu, običaje i tradiciju. Republika Srpska i njene institucije, pa i BiH, moraju povesti više računa o kulturno-umjetničkim društvima, njihovom radu i uspjesima kojima ih predstavljaju u svijetu i osvjetljavaju obraz zemlji koja je, nažalost, i dan-danas poznata po sukobima. Razigrani mladići i djevojke pojavom to demantuju, ali korake im znaju pomrsiti pojedinci koji su navikli da igraju u kolu inata i interesa, a ne gdje se čuju zvuci predaka, kulture, običaja i tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana