Politika i IDDEEA

Goran Maunaga

Kršenje zakona, pravila i procedura u vezi sa radom, imenovanjima i razrješenjima u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) nastavljeno je sa najvišeg nivoa izvršne vlasti u BiH.

Savjet ministara imenovao je kandidata SDA Arifa Nanića na mjesto vodećeg čovjeka u IDDEEA iako ga Parlament BiH nikad nije razriješio ranijeg imenovanja za člana Kancelarije za razmatranje žalbi.  Da sve bude još čudnije i tajnovitije, Savjet ministara to imenovanje nikad nije objavio ni u saopštenju ni u zaključcima.

Zakon kaže da zaposleni u Kancelariji ne mogu da obavljaju nijednu drugu dužnost dok su na toj poziciji, pa je sada sporedno je li Nanić u toj instituciji još uvijek zaposlen ili nije, pošto to nije ozvaničio onaj ko ga je tu i imenovao - Predstavnički dom Parlamenta BiH. Zašto je to urađeno na brzinu i mimo zakonske procedure, pojašnjava stanje u IDDEEA u posljednjem mjesecu, otkad tom agencijom rukovodi Nanić.

Tender za izgradnju zgrade u Banjaluci u kojoj bi trebalo da bude sjedište te agencije još nije raspisan iako je novac za izgradnju obezbijeđen i iako građevinska dozvola ističe za nekoliko mjeseci. Razlog za to je činjenica da se rukovodstvu SDA nimalo ne sviđa to što je zemljište predviđeno za izgradnju tog objekta u vlasništvu Vlade Republike Srpske. Zato možemo da očekujemo da će brzopotezno i nezakonito imenovani Nanić to još više da problematizuje i da, po mogućnosti, sprovodeći politiku SDA izbjegne raspisivanje tendera sve dok u septembru ne istekne važenje građevinske dozvole.

Sve to će dodatno da napravi probleme u IDDEEA koji su i do sada bili veliki. Izgleda da je malo to što je ta agencija bila dovedena u situaciju da stanovnike BiH umalo ostavi bez pasoških knjižica. I to što je bivši direktor Edim Nesimi podnio ostavku, naravno ne zbog ljepote u toj firmi (prije zbog neposlušnosti SDA-u), u kojoj je istovremeno imenovan za savjetnika, a zatim, dolaskom Nanića, ostao bez posla.

Zato, dolaskom Nanića, treba očekivati i nove probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana