Politika i hapšenja

Svjetlana Šurlan

Ljubojević je priznajući ono što mu se stavlja na teret dokazao ne samo da je policija bila na dobrom tragu, nego i da njegova partija nije bila u pravu kada je tvrdila da je sve namješteno. Iako policiji zasigurno ne treba pohvala za dobro odrađen posao, jer to bi tako i trebalo da radi, tišina koja je poslije njenog, po propisima, odrađenog posla uslijedila, ne može se ne primijetiti

Hapšenje bivšeg direktora "Šuma RS" Srđana Ljubojevića pred lokalne izbore bila je glavna tema u politici i van nje, da bi nasuprot tome, njegovo sklapanje sporazuma o priznavanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom u RS ostalo bez političkih komentara.

Od svih povika i uzvika povodom Ljubojevićevog hapšenja najglasnija je, s pravom, bila njegova Socijalistička partija.

Ništa tu nije bilo čudno, osim jednog detalja, sigurnosti da je Ljubojević nevin i da se radi o politički montiranom procesu. Kakav gaf!

Samo nekoliko mjeseci poslije toga Ljubojević je priznao ono što mu se stavljalo na teret i osuđen je na kaznu od godinu zatvora i 10.000 maraka. Iz Socijalističke partije, muk.

Kada se vrati film unazad i sagleda kontekst u kojem su izjave o Ljubojevićevoj navodnoj nevinosti date, sve postaje jasnije. Bilo je to predizborno vrijeme, kampanja je bila u punom jeku...

Ali, policija je i tada radila svoj posao. Uhapsila je čovjeka u trenutku dok je primao mito od 10.000 maraka u svojoj kancelariji u "Šumama RS".

Ljubojević je priznajući ono što mu se stavlja na teret dokazao ne samo da je policija bila na dobrom tragu, nego i da njegova partija nije bila u pravu kada je tvrdila da je sve namješteno.

Iako policiji zasigurno ne treba pohvala za dobro odrađen posao, jer to bi tako i trebalo da radi, tišina koja je poslije njenog po propisima odrađenog posla uslijedila, ne može se ne primijetiti.

Za hapšenja i osude mnogih ima još mjesta, ali je najbitnije da se iz akcija suzbijanja kriminala i korupcije konačno izvuče politika i da se te oblasti prepuste nadležnim institucijama koje su zbog toga i osnovane. I koje su, prema svemu sudeći, posao počele da rade onako kako treba.

Izbore i izborno vrijeme od toga treba odvojiti, jer to je vrijeme i kada političari postaju senzibilniji. Nije im zamjeriti na tome.

S druge strane, u radu policije ne smije da bude senzibilnosti, bili izbori ili ne, to je valjda jasno i potvrđeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana