Politika i Dan nestalih

Sandra Miletić
Politika i Dan nestalih

Obilježavanje međunarodnog Dana nestalih u Sarajevu pretvorilo se u još jedno političko mitingovanje, skandal, omalovažavanje srpskih žrtava i logoraša i prijetnje predstavnicima nestalih iz Republike Srpske.

Predstavnike Republike Srpske, koji su tu bili uredno pozvani, niti je ko na tom skupu šta pitao, niti im je dozvoljeno da se obrate prisutnima.

Umalo čak u jednom trenutku da dođe i do tuče, kada je predstavnik Udruženja porodica nestalih iz Kalesije nasrnuo na poslanika SNSD-a i nekadašnjeg predsjednika logoraša RS Slavka Jovičića.

Skup koji je trebalo da traje do 13 časova, završen je prije 12, a govornica sa koje je trebalo da se govori o problemima nestalih iskorišćena je (ne)očekivano za još jedno blaćenje Republike Srpske i njenih institucija i predstavnika.

Tako je Amor Mašović, između ostalog, optužio Nikolu Špirića da je kriv za probleme u Institutu za traženje nestalih (kojih, eto, bez Špirića ne bi bilo, jer Institut, naravno, savršeno i bez mane radi).

Odlučio je Mašović na tom skupu i ko je legitiman predstavnik porodica nestalih iz Republike Srpske, a sve ostale nazvao "produženom rukom Vlade RS" i optužio da "rade za interes Vlade RS, a ne porodica" (Mašović, eto, postade i najveći zaštitnik interesa porodica srpskih žrtava).

Na skupu je čak spomenut i "amidžić Slavka Jovičića", a za samog Jovičića rekoše da je "bio logoraš samo dva mjeseca i da je sve ostalo politika" (pri tome niko nije pojasnio koliko dugo neko treba da bude u logoru da bi bio logoraš, a ne političar).

Bilo je, dakle, u Sarajevu riječi i o Špiriću, i Jovičićevoj porodici o legitimnosti udruženja iz Republike Srpske. O svemu je dakle, na skupu koji je pompezno najavljivan posljednjih nekoliko dana bilo riječi, osim o više o deset hiljada nestalih osoba iz BiH i o tome kako ih što brže pronaći.

Postavlja se s razlogom pitanje šta je onda svrha obilježavanja Dana nestalih, ako nestale neće niko ni spomenuti ili ih će ih spomenuti tek reda radi. Da li se, možda, takvi skupovi organizuju da bi predstavnici Republike Srpske, pa i logoraši i porodice žrtava, došli u Sarajevo i bili napadnuti, izvrijeđani i poniženi?

Na traženju nestalih, svakako, da zajedno treba da rade sve institucije u BiH, Dan nestalih, svakako, treba da se obilježava, ali vrijeđanje institucija i stanovnika Republike Srpske s tim nema nikakve veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana