Politički slučaj Jurišić

Željka Dobrić
Politički slučaj Jurišić

Poništavanjem prvostepene presude Iliji Jurišiću od 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu nad kolonom JNA 1992. godine u Tuzli, poljuljana je i nada porodica žrtava "Tuzlanske kolone" da će pravda biti zadovoljena. Donošenjem ovakve odluke Apelacioni sud u Beogradu oprao je ruke od Jurišića, a svojom odlukom nije zadovoljio potpuno ni srpsku, ni bošnjačku stranu, a agonija, bar za Srbe, je nastavljena.

Na dan donošenja presude Iliji Jurišiću sve je rečeno. Sudija je čitanje odluke završio riječima: "Slobodni ste, možete da idete kući", advokat je odmah izjavio da njegovog klijenta ništa ne obavezuje da dođe na sljedeća suđenja u ponovljenom postupku, a Sarajevo je reklo: "Pobijedila je pravda nad silom".

Ta pobjeda "pravde" znači da Ilija Jurišić sasvim sigurno neće više nikada sjesti na optuženičku klupu u Beogradu, što znači da će predmet biti vraćen Tužilaštvu BiH u kome su stranci obustavili svaku istragu u vezi sa "Tuzlanskom kolonom". Drugim riječima, Jurišić će biti slobodan građanin BiH i još dugo će uživati u svojoj slobodi. Ta pobjeda "pravde" znači i da su Srbi vraćeni na početak, na sam kraj rata, samo sa mnogo više dokaza o počinjenim zločinima nad njima, a sa mnogo manje nade u fer suđenje.

O radu Tužilaštva BiH i o zadovoljavanju pravde za Srbe u toj instituciji više je bespredmetno raspravljati i govoriti, jer nijedna riječ nema težinu niti ih dotiče. Šta još reći o instituciji koja zastrašuje svjedoka ubistva Srba u "Tuzlanskoj koloni" i prijeti mu zatvorom? Šta reći o instituciji koja na pitanje zašto nije riješila sve one predmete za koje je dobila desetine stranica dokaza i izjava od nadležnih institucija iz Republike Srpske, odgovara pitanjem: "Zašto ih Srpska nije riješila ako nisu komplikovani?"

Apelacioni sud u ponedjeljak je iznevjerio sve one čije su oči iz Republike Srpske bile uprte u njega. Potvrdio je argumente odbrane Ilije Jurišića i Ejupa Ganića da nije bilo sporazuma o mirnom povlačenju vojnika iz kasarni, iako je sporazum postojao. Video-snimci, dokumentacija, izjave svjedoka nisu očigledno uzeti u obzir.

U ponedjeljak su pobijedili Evropa, priključenje Srbije EU i Ilija Jurišić, a, bar za sada, izgubila pravda i pravo stradalih u "Tuzlanskoj koloni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana