Politički procesi

Vedrana Kulaga
Politički procesi

Da svaki ružan početak ima svoj ljepši kraj, dokazalo je juče Specijalno tužilaštvo Republike Srpske.

Obustavljanjem istrage protiv Milorada Dodika, Aleksandra Džombića, Nedeljka Čubrilovića, Dragana Davidovića, Fatime Fetibegović, Milenka Dakića i Mladena Lazendića, Specijalno tužilaštvo je stavilo tačku na sve lažne optužbe koje su se oko ovih ljudi godinama kovitlale i pokazalo da je sve rađeno u skladu sa pravilima i propisima.

Prava istina uvijek izađe na vidjelo i nema te sile koja može da je zauvijek drži skrivenu u nekoj tužilačkoj ladici ili pod tepihom možda onog istog stola gdje su prije nekoliko godina, pred kraj radnog vremena, po Lukačevom nalogu službenici krim-odjeljenja SIPA podnijeli krivičnu prijavu protiv Dodika i ostalih i to bez znanja direktora.

Okončanjem procesa, smišljenog, iskonstruisanog i pokrenutog u otuđenim "centrima moći" samo s jednim ciljem i namjerom - da unište Republiku Srpsku - skraćeni su jezici svima koji su godinama širili priče o lopovluku, kriminalu i zloupotrebi službenih položaja ili ovlašćenja prilikom izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška, administrativnog sjedišta Vlade RS i zgrade RTV doma Radio-televizije RS.

Da lopovluk, kako su nazivali sve što je u Republici Srpskoj urađeno i postignuto, nije postojao u Banjaluci, nego upravo tamo odakle su takvi epiteti i dolazili, juče je postalo jasno svima.

Ovim, možda do sada najžešćim porazom sarajevske politike, postalo je jasno, za sve prošle ali i buduće pokušaje kreiranja "istine", da oni koji su nekada i mislili da posjeduju moć da optužuju i sude, u stvari je nikada nisu ni imali.

Vrijeme će opet, kad-tad, da kaže i pokaže svoje, a naredba o obustavljanju istrage je samo prva stepenica koja je pokazala da oni glavnoosumnjičeni mogu dalje da nastave čista i svijetla obraza i uzdignuta čela u potrazi za glavnim krivcima.

A oni su tu, mada sada pognutih glava i pogleda, manji od makovog zrna. Znaju da je red na njih. Da kažu, da pokažu, jesu li se sve ove godine potajno nadali da podmuklo smišljen scenario o lošim momcima iz Republike Srpske nikada neće biti zgužvan, bačen. Da li su čekali da se još jedan sud i pravo okrenu od istine i presude kako ne treba. Kako su mislili da će toliko isfingiran proces, obojen svim političkim bojama, proći. Vidjećemo.

Ali jedno je sigurno, sve je više ovakvih odluka i sve će ih biti više, sve su prilike. Pa zar nije dosta bilo laži, prevara i muljaža onih koji ne bi trebalo da se bave ničim drugim do samim sobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana