Politički popis

Vanja Štrbac
Politički popis

Vremena za donošenje potrebnog zakona o popisu stanovništva na nivou BiH sve je manje, a prema onome što se posljednjih dana moglo čuti, sve više blijede izgledi da će ovaj zakon biti usvojen i da će BiH iduće godine popisati svoje stanovništvo kao sav normalan svijet.

Poslanici Parlamenta BiH su polovinom šestog mjeseca u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o popisu stanovništva koji je poslije toga dospio u amandmansku fazu. Činilo se da bi do rješenja moglo doći uz manje, ali rješive prepreke, jer je većina bila spremna na dogovor.

Tada su jedini, koji su kategorički odbijali principe ovog zakona, bili članovi Stranke za BiH. Kod ostalih je postojala dobra volja i vidljiva želja za usvajanjem.

Međutim, u amandmanskoj fazi Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH, iako je i u drugom čitanju podržala prijedlog ovoga zakona, nije usvojila niti jedan od 17 predloženih amandmana. A tim su amandmanima predstavnici RS tražili da se izbriše jedan član iz Prijedloga zakona koji sa popisom stanovništva nema ama baš nikakve veze, odnosno kojim je predviđena raspodjela vlasti u budućem periodu.

Samim tim, i ovaj zakon bi mogao da doživi neuspjeh, da BiH bude jedina zemlja u Evropi koja će 2011. godine biti bez popisa stanovništva. U svijetu druga, uz Bocvanu.

Neće BiH izgleda, kažu svjetski zvaničnici, trpjeti sankcije zbog neusvajanja zakona, ako to bude epilog ove dugogodišnje agonije. Jedina sankcija koja će snaći BiH, biće sramota, ako ostane bez najvažnijeg dokumenta za razvoj svake države.

I to, zbog nemogućnosti dogovora i neusaglašenosti, zbog vječitog problema - politizacije. Politizacije nečega što nikako ne bi smjelo da bude stvar politike, jer to i nije nigdje u svijetu. Osim u BiH.

Zvaničnici u Srpskoj spremni su na dogovor, ali sve su manje optimistični kad je u pitanju usvajanje ovog zakona. Upravo svjesni mogućnosti propadanja ovog dogovora na nivou BiH, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na prošlom zasjedanju su usvojili Zakon o popisu stanovništva na nivou RS.

Možda ovaj zakon neće omogućiti približavanje BiH evropskim integracijama, ali će sigurno Srpskoj obezbijediti bolji ekonomski položaj, jer će svjetska preduzeća znati s kim posluju i za koji broj stanovnika proizvode, pa neće strahovati od rizika da izgube mnoštvo novca ulažući u nepoznato.

Hoće li zakon o popisu stanovništva na nivou BiH biti usvojen, ostaće neizvjesno do samog glasanja. Treba u tome svemu samo jedno imati na umu: ovo je, zaista, posljednji voz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana