Politički haos

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska je u velikim i ozbiljnim problemima. Na prvom mjestu je trenutno teška borba protiv virusa korona, koji ne slabi, a čovječanstvo još kroji dovoljno jak štit da se odbrani od te pošasti.

I dok ljekari i drugo medicinsko osoblje ulažu nadljudske napore da bi sačuvali što više života i već gube i snagu i glas apelujući na sve oko sebe da poštuju mjere da ne bi završili u bolničkim krevetima, a veliki broj građana Sizifove muke muči zbog malih plata i velikih obaveza, tu su i oni koji su sebi dali za pravo da se igraju sa svima njima. Eto, samo jer misle da im se može.

Politička situacija u nekoliko lokalnih zajednica u Srpskoj, počevši od najvećeg grada, je došla do usijanja. Ništa ne ide, a građani jadni gledaju i ne vjeruju ko ih predstavlja, dok pokušavaju da shvate ko kakve igra igre, ko se gradi, a ko inati. Ne gledaju to samo Banjalučani. Sličnih natezanja ima u Bijeljini, Derventi, Višegradu i na svim drugim adresama gdje su se nakon lokalnih izbora kockice posložile tako da je gradonačelnik/načelnik iz jedne, a skupštinska većina iz druge političke grupacije.

Nekulture i neodgovornosti na pretek, a konkretnih poteza ni na vidiku. Svađe i teške riječi su preplavile društvene mreže i skupštinske sale, a cirkusi i igre “izgurali” argumentovane rasprave. Inata na pretek, ali ne na putu na kojem treba da ga bude, a to je put koji vodi ovo društvo i sve one koji još nisu zaključali kuće, ka boljem životu na ognjištu.

Oni koji su izašli na izbore ne zaslužuju ovo, a ni svi ostali. Pravilo je da mora biti stalne političke borbe između vlasti i opozicije, ali ovo je prevršilo svaku mjeru i posebno je nedopustivo u godini u kojoj se borimo sa pandemijom. I ne samo da je nedopustivo, već je za svaku osudu.

Običnom narodu, koji gleda kako da sastavi početak i kraj mjeseca, ličnih i političkih igara je odavno preko glave. Svaki dan im je borba za život, a ne za još jedan politički poen i suludu satisfakciju. Njima je posao kako da prehrane porodicu, izmire obaveze te ako je ikako moguće uštekaju koju marku za ne daj Bože, jer nisu među onima koji galamom, ćutanjem, sjedenjem ili dizanjem ruku po nečijem naređenju skupljaju hiljade i hiljade maraka na računima.

Život u Srpskoj nikada nije bio lak. Od rata, kada smo krenuli od nule, pa ni sada, ali narod, onaj običan narod se stalno bori i živi u nadi da će biti bolje, a onda se desi da im neke usijane glave kroje sudbinu. Doduše, ima i političara koji se istinski bore za sugrađane, ali sve pokazuje da je, ipak, više onih drugih. Krajnje je vrijeme da bude stavljena tačka na takvo ponašanje. Na svim stranama, jer svi moraju biti konačno na jednoj, a to su Republika Srpska i njen narod. Zar je toliko teško sjesti i razgovarati kao ozbiljni i odgovorni ljudi? Ne smije biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana