Politički dribling ubio fudbal

Darko Grabovac

Kosovske policijske snage zabranile su fudbalerima Crvene zvezde da juče uđu na Kosovo i Metohiju, gdje je sa Trepčom iz Kosovske Mitrovice trebalo da igraju utakmicu Kupa Srbije. Sport zbog kojeg su u svijetu ratovi prekidani ovaj put nije uspio da predribla i pobijedi politiku.

Uprkos dopisu Svjetske fudbalske federacije (FIFA) da nema prepreka odigravanju utakmice, zvanična Priština, koja se trudi da zatre sve što je srpsko, ispriječila se pred majstorima “bubamare”.

Donedavno su se kleli da će poštovati sve postulate svjetskih sportskih asocijacija, pa i same FIFA, samo da ih iako nepriznate i bez stolice u Ujedinjenim nacijama prime pod svoje okrilje. Sada su okrenuli ploču.

Punopravni članovi sportskih federacija su postali posredstvom predstavnika svjetskih sila, koje su Kosovo politički priznali, a pod izgovorom da mladi treba da se bave sportom i nadmeću sa vršnjacima u svijetu. Juče su sve to pogazili, jer su zabranili srpskoj mladosti da se u svojoj državi Srbiji (Rezolucija 1244 UN garantuje nepovredivost državnih granica) takmiče.

Međunarodne sportske i političke institucije vjerovatno neće reagovati na ovo miješanje politike u sport i prištinsko policijsko samovlašće i nasilje. Sportski sud u Lozani, kojem su kosovski Albanci cviljeli tražeći pravo na takmičenje, neće ni znati da su oni kojima su odobrili da se bave sportom zabranili srpskoj djeci da igraju fudbal.

Neće reagovati na FIFA, koja strogo zabranjuje uplitanje politike u sport. A šta je drugo nego politika ako policija po nalogu vlasti u Prištini zabrani ulazak fudbalera Crvene zvezde.

Ta svjetska, pa i evropska, kuća fudbala prijetile su strogim kaznama zemljama koje nisu politički priznale Kosovo da moraju da igraju i ugoste reprezentaciju samoproglašene države, bez obzira na to što sa pasošima iz Prištine ne mogu da uđu na tlo država koje im nisu dale politički legitimitet i legalitet.

Da li će te sportske institucije sada reagovati i spriječiti diskriminaciju srpske mladosti i djece. Čisto sumnjamo, jer je srpski narod u Republici Srpskoj i Srbiji navikao na dvostruke standarde i licemjerstvo međunarodnih faktora. To što mogu drugi po slovu zakona i međunarodnih propisa za Srbe ne važi. Nemamo pravo ni na samoopredjeljenje, mada u Povelji UN piše da narodi to mogu. Ne daju nam ni da, kako narod voli da kaže, lopte igramo u svojoj avliji, zato što za tu avliju važe pravila koja su okupatori donijeli.

Umjesto da na Kosovu i Metohiji bude praznik fudbala, jer je sa Trepčom trebalo da igra učesnik Lige šampiona, policija nastala iz terorističke Oslobodilačke vojske Kosova ubila je fudbal na Jarinju, odakle je šampion Srbije vraćen kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana