Političke igre

Vedrana Kulaga Simić
Političke igre

Dok građani s nestrpljenjem čekaju da nadležni potvrde i ovjere volju koju su iskazali na biračkim mjestima prije gotovo mjesec, većina političara “kuva” ono što najbolje zna - dobro za njih iz nekog razloga, loše za dobar dio naroda koji još vidi svoju budućnost pod ovim dijelom neba.

Opšti izbori u BiH održani su 2. oktobra. Neki su počeli da slave prije ponoći, drugi poslije. Od tada je već prošlo mnogo dana i noći, a listići sa imenima stranačkih i nezavisnih kandidata za predsjednika, odnosno za potpredsjednike Republike Srpske još su u vrećama i na stolovima širom Glavnog centra za brojanje u sarajevskoj dvorani “Zetra”.

I umjesto da već polako počinju pripreme za konstituisanje vlasti nakon izbora, kako obično biva čak i na uvijek komplikovanoj političkoj sceni u BiH, odnosno Srpskoj, čekamo iz dana u dan, posebno kako cure svi rokovi za potvrđivanje rezultata izbora, da Centralna izborna komisija podvuče i kaže šta ima da kaže. 

Svaka sumnja, logično, treba da bude ispitana, ali od svega ovoga napravljen je neviđeni cirkus. I toga su svjesni svi - i birači koji su izrevoltirani što su uopšte glasali, i aktuelna vlast predvođena SNSD-om u Republici Srpskoj, koja tvrdi od prvog postizbornog jutra da je apsolutni pobjednik, i opozicija koja tvrdi da je od-do pokradena, ali i CIK u kojem igraju svoju igru.

Izbori su politička trka u kojoj mora da bude pobjednika i poraženih, ali i jedni i drugi trebalo bi da igraju za narod. A ovom narodu, dobrom dijelu naroda u Srpskoj i FBiH odavno je preko glave političkih igara i jurnjave za ličnim interesima, a ne za opšte dobro.

Malo ko normalan želi da mu tamo neki stranac diriguje kako će živjeti u svojoj otadžbini, na djedovini, a svako normalan da izađe na izbore, izabere onog/one za koje vjeruje da su najbolji te očekuje da sve institucije počnu da rade u datim rokovima te da izabrani i imenovani što prije počnu da na djelu potvrde da su dobar izbor.

Ali ne. Nad BiH su stalno neki tmurni oblaci za koje niko ne može pouzdano da zna šta donose, ali su tu zbog domaćih i stranih zvaničnika koji stalno nešto mute i jedino dobro uvode zemlju iz jedne krize u drugu.

Centralna izborna komisija treba svoj posao da uradi profesionalno jer tako neće biti sumnje u rezultate izbora. Stvoriće se i uslovi da konačno potvrde šta je narod izabrao, odnosno koga većina želi da vidi u fotelji predsjednika Republike Srpske jer to je najspornije trenutno i od početka. Bilo stvarno ili vještački proizvedeno. Ipak, suština je jasna. Niko ni u Srpskoj, a boga mi ni na nivou BiH nema pravo da sebi dozvoli luksuz da se zaigra, da li po sopstvenom ili nečijem nalogu. Mogućnosti su jedno, a želje nešto sasvim drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana