Političke igre Ustavnog suda

Željka Domazet

Da je Ustavni sud BiH već odavno postao remetilački faktor a ne "čuvar ustavnog poretka" ove zemlje pokazuju i njegove najnovije odluke, odnos prema Danu RS, te referendumu kao najdemokratskijem izražavanju volje svakog naroda.

O njegovom dignitetu dovoljno govori podatak da u ovoj zemlji nije sprovedeno više od 80 njegovih odluka, što je najbolji dokaz da se do takvih odluka "drži koliko do lanjskog snijega". 

U odluci Narodne skupštine nigdje ne stoji kako da se izjasne građani, pa stoga i odluka o neustavnosti Dana i zabrani referenduma nije pravna nego politička. Na referendumskom listiću svakom građaninu koji može da se izjašnjava i da glasa ponuđene su dvije opcije, "Da" i "Ne", te stoga priča da se neka opcija referendumskog odgovora forsira u odnosu na drugu pada u vodu.

Da su se u ovoj zemlji debelo pobrkale stvari govori i činjenica da je priču o Danu RS zakotrljao lider najjače stranke u Bošnjaka Bakir Izetbegović, a ne Srpska i njeni zvaničnici. Izetbegović je zatražio od Ustavnog suda da ukine 9. januar etiketirajući ga kao diskriminatorski jer je znao da će svaki njegov zahtjev proći zbog činjenice da je u tom sudu uhljebio odane kadrove koji su preglasavanjem ispunili njegovu želju.

Kada je RS i njena Narodna skupština donijela odluku o održavanju referenduma, a od Ustavnog suda zatražila da preispita svoje zabrane i namjere Izetbegovića i njegovih sljedbenika, nanovo je krenuo udar na ustavnost, zakone i ponovo je pobijedila politika. Izetbegovićev zahtjev da se zabrani referendum prošao je bez problema između dva zalogaja "ručka" sudija Ustavnog suda ove zemlje, čime je jasno dokazano da je odluka bila mnogo ranije smišljena i donesena.    

Bilo kako bilo, Dan RS je dovoljno velik i snažan praznik pa će referendum i dani koji slijede pokazati da će ga srpski narod slaviti sa još većom snagom i uvjerenjem. Oko Dana RS okupila se i pozicija i opozicija, referendum će to dokazati, a Ustavni sud je već odavno pogazio Ustav i postao političko, a ne pravno tijelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana