Politička zrelost

Željka Dobrić
Politička zrelost

Iako je bilo neizvjesno, Srpska demokratska stranka je u postizbornim kombinacijama i kalkulacijama uspjela da sačuva svoj epitet utemeljivača Republike Srpske i u postizbornim igrankama pokazala je zrelost i opredijelila se za tu istu Republiku Srpsku.

Političku zrelost, ali i hrabrost pokazao je najprije lider SDS-a Mladen Bosić, koji je parafirao Platformu o saradnji sa SNSD-om na nivou BiH i nije nasjeo na obećanja o foteljama i novcu. Nije Bosić nasjeo na priče predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije koje je pričao samo da bi mu SDS obezbijedila skupštinsku većinu u Parlamentu BiH.

I dobro je da je bilo tako, jer bi se inače priča o Bosićevoj saradnji sa Lagumdžijom završila kao ona o zlom vuku. Lagumdžija bi sve učinio da uništi prvo jačeg i ozbiljnog konkurenta Milorada Dodika, a poslije njega i koalicionog partnera Mladena Bosića.

SDS nije odstupila od sopstvenog principa za koji se zalagala, a to je očuvanje Republike Srpske i pokazali su da im je interes Republike Srpske na prvom mjestu. To su potvrdili i potpisivanjem Platforme o zajedničkom nastupu u Sarajevu sa SNSD-om, iako su bili pod pritiskom.

Zlatko Lagumdžija i Mladen Ivanić sve su činili da sruše platformu. Istina, Ivanić se nije vidio u svemu tome, ali je to bilo i više nego očigledno.

Svim silama su Lagumdžija i Ivanić nastojali da osujete Platformu SNSD-SDS. Koliko je posebno Lagumdžiju naljutilo to što su se ipak složili, vidi se iz napisa medija koji su pod Lagumdžijinom dirigentskom palicom i koji sada kude i platformu i Bosića.

Iako je SDS, za razliku od PDP-a, u Parlamentu BiH najčešće donosila prave odluke i podržavala samo ono što je bilo dobro za Srpsku, pa na taj način bila u prećutnoj koaliciji sa SNSD-om, pohvalno je što su skoro jednoglasno na Predsjedništvu stranke odlučili da idu tim istim putem i priklone se Republici Srpskoj.

Šta je Bosić, a sa njim i Republika Srpska, mogla da očekuje od čovjeka koji je dan poslije izbora rekao da se zalaže za unitarnu BiH, i najavio borbu sa Dodikom po cijenu novog rata. Nismo mogli da očekujemo ništa dobro, i na svu sreću, zahvaljujući Bosiću, na vagi je prevagnula Republika Srpska i interesi njenih stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana