Politička pijaca

Željka Domazet

Činjenica da se u BiH kasni sa usvajanjem budžeta institucija BiH kao i zatezanje sa usvajanjem izmjena zakona o "Elektroprenosu" u ozbiljan problem je dovela aranžman sa MMF-om i deblokadu sredstava koja godinama kao neutrošena leže u inostranim bankama.

Zaposleni u institucijama BiH se ležerno i neodgovorno ponašaju, jer će njihove plate, naknade i sve ostale povoljnosti biti obezbijeđene i ako se desi da budžet ne bude usvojen ni do kraja godine, jer će komotno moći da egzistiraju i na osnovu privremene odluke o finansiranju na osnovu koje su troškarili i uživali cijelu prošlu godinu.

Ceh će svakako plaćati entiteti i "obični" građani koji zavise od entitetskih budžeta i izdvajanja.

Sredstva od MMF-a koja je BiH (odnosno entiteti) trebalo da dobije su uračunata u već usvojene entitetske budžete, kao što su ukalkulisana i sredstva od raspodjele viška prihoda u "Elektroprenosu".

Međutim, grupa parlamentaraca i grupa onih kroz čije je kabinete cirkulisao budžet institucija očigledno su zaboravili na vlastite rokove i tako doveli u pitanje normalno funkcionisanje baze iz koje su potekli da bi se ustoličili u udobne fotelje i kabinete.

Na kraju je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (iz SDA) napravio, a predsjedavajući Željko Komšić prihvatio izmjene koje u Parlamentu nije mogla da prihvati nijedna jedina stranka.

Ni tu se nije stalo, pa su delegati SDA u Domu naroda opet "zakočili stvar" i kod "Elektroprenosa". A potezanje vitalnog nacionalnog interesa kod raspodjele dijela sredstava jedinim akcionarima ima veze sa nacionalnim pitanjem Bošnjaka koliko i sa lanjskim snijegom. Riječ je o čistom politikantstvu i klasičnoj predizbornoj priči u koju je opozicija u BiH debelo uplivala.

Da li će odgovorni uspjeti da se presaberu i početi da rade svoj posao, ostaje da se vidi, a iz RS već stižu upozorenja da bi sve što se dešava moglo da utiče na likvidnost budžeta. Ono što je jasno i bez toga jeste činjenica da blokade bilo koje vrste građanima dobra donijele nisu nikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana