Političari, sjedite jedan

Marijana Miljić Bjelovuk

Politika u BiH uništava i obrazovanje. Domaći političari ne libe se da iskoriste ni učenike kako bi se prepucavali i jedni drugima podmetali nogu. Koliko je u BiH sve naopako i kontra od svih normalnih zemalja najbolje pokazuje PISA testiranje u kojem ove godine BiH ne učestvuje jer nema saglasnosti na nivou Predsjedništva BiH.

 

 Time će obrazovni sistem i đaci, ali i kompletna zemlja, odnosno entiteti, ostati uskraćeni za rezultate koji treba da pokažu šta treba mijenjati i na čemu raditi da bi se obrazovanje koliko-toliko popravilo. A nema sumnje da je obrazovanju i te kako potrebna popravka na svim mogućim poljima.

Sve je u ovoj zemlji otišlo u neko ludilo. Šta se dešava sa ljudima koji treba da rade u interesu zemlje, a ne protiv nje, niko ne zna osim njih. U ovom slučaju ne bi bilo loše da se i tu uradi neko istraživanje. Ali i bez tih rezultata svima je jasno da su hitne popravke potrebne u politici koju vode izabrani funkcioneri BiH.

Ovaj put su političari, nema sumnje, zaslužili, što bi naši nastavnici rekli, jedinicu kao kuću. U ovom slučaju štetu svojim odlukama učenicima i obrazovanju načinili su hrvatski i bošnjački član Predsjedništva jer nisu dali saglasnost da Srpska samostalno učestvuje u istraživanju. To je traženo jer ima zaseban sistem obrazovanja, a Federacija opet svoj, drugi sistem. Samim tim rezultati istraživanja su zbunjujući i na osnovu njih ne možemo uvidjeti gdje i šta treba raditi da bi se obrazovni sistem popravio. Kao i mali milion puta do sada, nastoje da sve stave pod jedan krov, iako se radi o dvije kuće, odnosno dva različita sistema.

Zbog takve njihove politike i štetnih odluka obrazovanje će i dalje tapkati u mjestu. Malo se o tome i pričalo prošle godine, malo ovih dana i sve se na tome završilo. Vjerovatno će priče o tome biti i iduće godine u ovo vrijeme kada se ponovo potvrdi da naša djeca neće učestvovati u nekom drugom međunarodnom istraživanju, jer eto, Bože moj, nema saglasnosti na nivou Predsjedništva BiH.

U međuvremenu će se pojaviti još jako mnogo odluka, koje su u interesu stanovništva, ali, eto, ni za njih vjerovatno neće biti zelenog svjetla i tri ruke da se pozdrave. Sa druge strane, one koje su u njihovom interesu ekspresno će biti odobravane.

Naše stanovništvo, ovo što je ostalo, takođe sve brzo zaboravlja i prašta. To se pokazuje svake dvije godine, ali političari svaki put taj ispit uspješno polože. Da li će tako biti i u oktobarskom ispitnom roku, ostaje da vidimo. Ta odluka je na građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana