Poligon za skandale

Željka Domazet

Da je BiH bezbjednosno zanimljiva potvrđuju mnogobrojne afere, kako one koje sprovode bezbjednosne agencije unutar ove zemlje, tako i one koje su inicirane sa strane, iz zemalja okruženja i svijeta. Jedna od najnovijih je navodno prodavanje i prenošenje oružja iz susjedne Hrvatske u BiH i njegovo dostavljanje selefijama koje su bliske ili su sastavni dio formacija radikalnih ratnika koji su iz ove zemlje jezdili put Sirije.

U više navrata je prva dama Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u javnosti tvrdila da u ovoj zemlji ima na hiljade terorista i mnoštvo kampova za njihovu obuku. I dok ni bezbjednjaci, a ni pravosudne institucije u ovoj zemlji nisu reagovali na ove navode, tražeći od bezbjednosnih službi susjedne zemlje da im dostave podatke kojima se u javnosti barata, da bi ova pošast bila slomljena kako treba, uslijedilo je drugo pakovanje iz BiH da su hrvatski bezbjednjaci i diplomate proturali oružje u ovu zemlju i naoružavali selefije, da bi, kako kažu, “potvrdili navode” hrvatske predsjednice. Čim su takvi navodi osvanuli u medijima, a potvrdio ih ministar bezbjednosti ove zemlje Dragan Mektić, tužilaštvo je reagovalo i pozvalo ga na saslušanje. Ovakvo ponašanje i tužilaštva, a i bezbjednosnih agencija koje određene “vruće” informacije šalju medijima umjesto pravosudnim institucijama, ne pokazuje ništa drugo nego da su i bezbjednosni i pravosudni sektor ove zemlje svojevrsna smijurija i da su ustrojeni na način kako “mali Đokica” misli da bi trebalo da se radi.

Ako u ovoj zemlji bezbjednosne agencije nemaju nikakvo povjerenje u pravosuđe, kao stub vlasti, onda se postavlja pitanje u kojem grmu leži problem. Izgleda da je u oba grma podjednako raspoređen, što samo pokazuje da nešto debelo smrdi u oba sektora i da se red mora uvesti.

Ako se ima u vidu činjenica da se vrlo često konstatuje od samih bezbjednosnih agencija da ovom zemljom vršljaju različiti obavještajni i paraobavještajni elementi, onda je i ta činjenica koju ne spore dokaz da je tlo ove zemlje pogodno ne samo za različite afere poput ove najnovije, nego i za različito djelovanje sa strane, kojim se iz drugih zemalja problemi prebacuju u dvorište ove zemlje.

Ne bude li u ovoj zemlji konačno uveden red i ne bude li konačno razjašnjeno šta je istina, te ne budu li i bezbjednosni i pravosudni sektor konačno shvatili šta im je primarni posao, BiH će i dalje ostati poligon za vršljanje kojekakvih obavještajnih i paraobavještajnih snaga i poligon za proizvodnju skandala svake vrste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana