Policija zove u pomoć

Svjetlana Šurlan

Finansijskim apetitima institucija BiH nikako da se udovolji, a bezbjednost koju bi one trebalo da pružaju sve je više pod znakom pitanja.

Da se radi o vrećama bez dna jasno je sagledavši samo budžete SIPA, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koje godišnje zajedno raspolažu sa 130 miliona maraka.

Međutim, to im nije dovoljno da kupe neophodnu opremu, zaposle ljude koji im nedostaju, osiguraju bezbjednost ljudi i granica.

U tim uslovima zaštita stanovništva od svakodnevnih prijetnji po bezbjednost, od krađa, pljački, pa do terorističkih napada, izgleda, postoji samo u teoriji,

Sve su to, "olakšavajući dušu" poslanicima i delegatima Parlamenta BiH, u više nego dramatičnim dopisima, naveli direktori ove tri agencije.

Mnogobrojni problemi i nedostaci u tim dopisima prosto se nižu, ali ni na jednom mjestu se, što je zanimljivo, ne pominju milioni koji su uz sve te probleme potrošeni. Sa trošenjem novca poreskih obveznika očigledno nemaju problema!

Istakli su da je granica nedovoljno pokrivena, a da je kontrola na graničnim prelazima neadekvatna, ne govoreći zašto je to tako i ne dovodeći u pitanje svoju odgovornost.

U SIPA su se požalili na neadekvatnu unutrašnju organizaciju, a nisu rekli kako nisu uspjeli da je postignu sa 29 miliona godišnje, dok su u Direkciji kazali da nisu u stanju da adekvatno zaštite ono za šta su i osnovani, zvaničnike i objekte državnih institucija, iako na raspolaganju imaju 30 miliona.

Stoji da policijski službenici jedne države treba da izgledaju primjerno, adekvatno obučeno, opremljeno i spremno da odgovore na sve izazove.

Ali ne stoji da se pare namijenjene za to troše na drugačiji način i da se pri tom narodu priča kako je 130 miliona malo, tražeći unaprijed opravdanje za sve propuste koji eventualno uslijede.

Neprimjereno je i sramotno da se traži još više, i to u vremenu kada je većina stanovništva nezaposlena i da se uopšte ne brine da li će ih neko opljačkati ili "upasti" preko granice u državu, iz koje više nema ni šta da se uzme.

Dok u institucijama BiH ozbiljno ne razmisle kako troše pare poreskih obveznika i dok milione ne počnu shvatati u realnoj vrijednosti, ovakvih dopisa biće sve više.

Biće zanimljivo kako će na apele za pomoć policijskih agencija odgovoriti narodni tributi u Parlamentu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana