Pola mozga

Veljko Zeljković
Pola mozga

Da li Evropi pored smrzavanja zbog nedostatka energenata, ali i visokih cijena struje, prijeti i uzavrela, haotična i turbulentna politička jesen i zima?

Sudeći prema posljednjim dešavanjima - takav scenario postaje sve realniji. U Češkoj su već krenuli sa protestima. Više od 70.000 ljudi se okupilo kako bi izrazilo nezadovoljstvo zbog spoljne politike koju vodi vlada ove zemlje, a koja sve više prijeti da veliki dio građana gurne u zonu siromaštva.

Ništa bolje nije ni u moćnoj Njemačkoj, u kojoj se prema posljednjim podacima čak svako četvrto preduzeće nalazi pred zatvaranjem. Slična upozorenja nedavno je iznio i predsjednik Privredne komore Austrije, navodeći da su oni koji su uvodili sankcije na ruske energente razmišljali sa pola mozga.

Inflacija u evrozoni je već dostigla rekordnih deset odsto. Gasa je sve manje. Hrana je sve skuplja i postaje luksuz. Cijene električne energije na svjetskim berzama su čak deset do 15 puta veće nego početkom godine. Italija, koja oskudijeva u ovom strateškom energentu, za kupovinu struje tokom 2022. planira da potroši nevjerovatnih 100 milijardi evra. U pojedinim gradovima se već gasi rasvjeta, smanjuju vrijednosti na termostatima i isključuju bojleri.

I pored toga, briselski i evropski političari nastavljaju sa donošenjem nerazumnih odluka po direktivama iz Vašingtona. To što je evro u slobodnom padu razne Borele i Ursule očigledno mnogo ne brine. Ne brine ih ni to što je dolar sve jači, a što onda dovodi do daljeg rasta inflacije u evrozoni.

Uzrok ove velike ekonomske i energetske krize u zemljama Evropske unije nije posljedica samo rata u Ukrajini. Korijeni su mnogo dublji. Evropska centralna banka je u posljednjih par godina odštampala i u promet pustila ogromne količine novca, što se sada u kombinaciji sa ratom u Ukrajini višestruko vraća poput bumeranga.  

I tako će vjerovatno biti sve dok ne krenu socijalni nemiri širom Evrope. Dok se ne uzdrmaju fotelje vlastodržaca, birokrata koji su se uzdigli poput faraona. Tada će se i rat u Ukrajini završiti.

A Borel, Ursula, Berbok, Šolc i drugi moraće uskoro da objasne svojim građanima zašto loše žive. Opravdanje da je to zbog Rusije više neće moći piti vodu, jer kako osiromašenje Evropljana može pomoći Ukrajincima. Krajnje je vrijeme da ove birokrate odu sa scene ili uključe i restartuju i drugu polovinu mozga, koju su do sada koristili samo hakeri iz Pentagona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana