Pokušaj otimačine

Željka Domazet

Da je uveliko na sceni pokušaj otimanja imovine Republike Srpske potvrđuje prvo odluka Suda BiH da se na BiH uknjiži vojna imovina u Han Pijesku, a potom i zahtjev Pravobranilaštva BiH da se to učini sa još deset vojnih lokacija u RS.

Da stvar bude još gora, knjiženje tih deset lokacija samoinicijativno je, bez ikakvog osnova i konsultacija zatražila sada već bivši pravobranilac BiH Medina Vilić.

Ako se ima u vidu činjenica da ni dejtonska raspodjela teritorije nikada nije do kraja sprovedena i da Srpska nikada nije dobila ni 49 svojih procenata teritorije, ovi najnoviji udari na teritoriju nisu ništa drugo do urušavanje i umanjenje kapaciteta i snage Srpske. Jer, ako se zna da je teritorija jedne vojne lokacije poput one na Manjači veličine manje opštine, ako bi se podleglo pritiscima i BiH predalo 11 lokacija vojne imovine, samim tim bi od RS bilo oteto nekoliko opština.

Svojevremeno je visoki predstavnik zabranio gradnju na vojnoj imovini koju vojska nije koristila, tražeći od zvaničnika ove zemlje da se dogovore o raspodjeli, kako te tako i državne imovine, te da donesu zakon kojim će ta oblast biti regulisana. Zbog opstrukcija bošnjačkih zvaničnika načelnog dogovora koji su postigli najjači lideri u srpskom, hrvatskom i bošnjačkom korpusu, nikada ova oblast nije uvedena u zakonske okvire.

Ovaj najnoviji pokušaj otimačine, bez ikakve zakonske podloge, nije ništa drugo do dodatno uvođenje ove zemlje u bezakonje, po kojem se jednim neutemeljenim zahtjevom od bilo koga može oteti ono što mu je Ustavom i zakonima zagarantovano. A Ustav ove zemlje jasno je rekao da je vlasništvo Srpske teritorija koja je kao takva definisana Dejtonskim sporazumom.

Bude li RS podlegla ovakvim zahtjevima danas - sutra joj se vrlo lako može desiti da ostane ne samo bez onih lokacija koje pokušavaju da joj kao vojnu imovinu uknjiže na BiH nego i šuma, resursa vode ili njiva, pod tvrdnjom da su ta dobra vlasništvo BiH. Jedini lijek je da svi zvaničnici Srpske listom stanu u odbranu svoje teritorije, jer bi u protivnom mogla postati prazna ljuštura, što joj žele svi oni koji su krenuli u ovu neviđenu otimačinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana