Pokretna vojna imovina

Goran Maunaga

Prava slika BiH i stvarno stanje u ovoj nevjerovatnoj zemlji apsurda, vide se, između ostalog, i u oblasti pokretne vojne imovine, odnosno u podacima o količinama naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Spisak ove imovine je zvaničan, ali, po svemu sudeći, ne i tačan. Jer, iako je bilo mnogo netransparentnih delaboracija municije i naoružanja, to u izvještaju Ministarstva odbrane nije pomenuto. Zbog toga je ostalo nepoznato koliko je naoružanja i municije iz kojeg skladišta nestalo ili delaborisano. Drugim riječima, u Ministarstvu odbrane niko ne zna stvarno stanje naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Komisija za sprovođenje postupka rješavanja viška pokretne vojne imovine, koju je formiralo to ministarstvo, nije izvršila postavljeni zadatak. Članovi komisije trebalo je da predlože šta će od municije i minsko-eksplozivnih sredstava biti prodato, šta će biti donirano, a šta uništeno. Sve što su uradili jeste da su napravili pregled donacije.

Izgleda da se kao i u svim drugim oblastima u BiH, i u ovoj nastojalo samo da bude ispunjena propisana obaveza, forma. A kakvo je stvarno stanje popisivače kao da nije ni zanimalo.

Činjenica je da situacija "što gore to bolje", sve do netačnih, zbunjujućih podataka u toj oblasti, odgovara mnogobrojnim bh. mešetarima unosnog biznisa šverca naoružanja. A takvih, kao što se zna, ima na svim nivoima.

Veliki problem je i to što se sprovođenje sporazuma entitetskih vlada iz 2008. godine, po kome 80 odsto sredstava od prodaje i delaboracije pokretne vojne imovine ide entitetima, a 20 odsto Ministarstvu odbrane, realizacija, godinama svjesno minira u pokušaju da Srpska ostane bez tog novca.

Na svu sreću, stvari se polako, ali sigurno raspetljavaju. Tačne podatke o količinama pokretne vojne imovine imaćemo čim imovinu počne da preuzima Republička direkcija za promet naoružanja i vojne opreme pri Vladi RS. Do tada, "zvanične" podatke Ministarstva odbrane treba potpuno zanemariti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana