Pokolj i genocid

Darko Momić

Predsjednik udruženja građana “Jadovno 1941” Dušan Bastašić cijeli život gaji sjećanje na svoje pretke i još desetine hiljada Srba koje su ustaše umorile i pobacale u jame u kompleksu ustaških logora Jadovno. Posljednjih deset godina to radi kroz “Jadovno 1941”, čija osnovna svrha je, kako je navedeno na portalu udruženja, “da pokuša stati u kraj zaboravu besprimjernog zločina koji se dogodio u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj početkom Drugog svjetskog rata u kompleksu ovog logora”.

Zahvaljujući njegovom i entuzijazmu članova udruženja i podršci nekoliko novinara i medijskih kuća, među kojima je i “Glas Srpske”, u javnost su dio po dio isplivavali djelići stravičnog zločinačkog mozaika u kompleksu ustaških logora Jadovno o kojem se decenijama nepravedno ćutalo.

Ipak, izostala je odgovarajuća podrška nadležnih institucija ovom udruženju, koje je proteklih dana dospjelo u žižu javnosti, ali ne zbog podrške, već zbog reagovanja na njihovu inicijativu “da se zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svjetskog rata od strane Nezavisne države Hrvatske imenuje kao - pokolj”.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je u posljednjih deset godina napravio revolucioniran iskorak u borbi za istinu o srpskom stradanju i na čiji rad gotovo niko nema pravo da stavi zamjerku, negativno su ocijenili tu inicijativu, a prije dva dana isto su uradili i sa katedri za istoriju filozofskih fakulteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva i iz Javne ustanove “Spomen-područje Donja Gradina”.

“U Republičkom centru pravilno su rezonovali da se pokolj može definisati kao akt trenutnog razvoja situacije, afekta, osvete i obično je događaj koji traje kraći period, nužno bez dugoročnog razvoja i ponavljanja, što se, svakako, ne može reći za zločin genocida. Kao i da on može biti i akt pojedinca ili male neorganizovane grupe, dok genocid to nije”, zajednički je saopšteno sa ove tri adrese, uz detaljnija obrazloženja, ali i zlobne strelice odapete prema prvom čovjeku udruženja građana “Jadovno 1941”.

Argumenti koje su iznijeli su apsolutno na mjestu, iako se zbog zlobnih strelica u saopštenju teško oteti utisku da iza njega ne stoji znatna količina nečije povrijeđene sujete. Međutim, važno je da iz Republičkog centra, uprkos neslaganju sa inicijativom, nisu nijednom riječju kritikovali rad udruženja “Jadovno 1941”, čime su pokazali da dijele zajednički cilj. A to je da se otkrije istina o stradanju Srba u cijelom proteklom vijeku i da se nazove pravim imenom.

A nad Srbima je počinjen genocid. I tačka. Jedna od žrtava, iako je živ, jeste i pukovnik VRS Dane Lukajić, koji skoro deset mjeseci čami u zatvoru u Zagrebu. Zaboravljen od svih. Osim od članova porodice i udruženja “Jadovno 1941”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana