Poigravanje sa penzionerima

Dragana Keleč
Poigravanje sa penzionerima

Iako je od 2006. godine prosječna penzija u Republici Srpskoj porasla za 73 odsto, a u 2008. godini za 25 odsto, u posljednje vrijeme bilo je "zabrinutih" komentara za poslovanje Fonda PIO RS, koji su neosnovano prognozirali njegovu propast.

Zar ove činjenice, kao i redovna isplata penzija u 2009. godini ne govore više od riječi, i da li je pošteno bez argumenata poigravati se sa sudbinama 218.000 ljudi, koji su korisnici Fonda PIO RS?

Naravno da nije. To su samo paušalne i čisto političke ocjene, kojima bi pojedinci politički željeli da se dodvore penzionerima, kako bi ih eventualno na sljedećim izborima imali kao svoje potencijalne glasače.

Jeste da Fond PIO RS, i prema riječima direktora ovog Fonda Zorana Mastila, ima svojih poteškoća i problema, ali ipak to ne može da bude razlog za olako davanje konstatacija da je na rubu propasti. Previše je neozbiljno "prodavati" penzionerima u Republici Srpskoj takvu priču.

Fond PIO RS je u ovoj godini i po osnovu doprinosa imao bolju naplatu nego u 2008. godini, za 11 mjeseci čak 41 milion maraka više.

A to su značajna sredstva i to sve zahvaljujući Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, gdje je data povoljnija stopa po osnovu doprinosa za penzijski fond.

Sve penzije korisnicima prava redovno su isplaćene tokom ove

godine, što niko ne može da opovrgne. Ima Fond svakako, kao što rekosmo, svojih problema, to se i ne krije, a jedan od njih jeste proširivanje obima prava i uvođenje nekih privilegovanih prava, koja su opteretila Fond PIO RS i povećala rashode u ovoj godini na 120 miliona maraka, kao i nagli porast broja penzionera. Samo za 11 mjeseci ove godine pravo na penziju ostvarilo je više od 9.000 ljudi. Ali to ne znači njegov krah.

Pa zašto se onda postavlja pitanje da li je Fond PIO RS pred krahom? Da li je je to što je u jednom mjesecu penzija kasnila nekoliko dana dovoljan razlog da se posumnja u njegovu stabilnost?

Da li penzioneri treba da strahuju za svoje penzije, koga da slušaju, kome da vjeruju? To je odluka koju donose oni sami i na osnovu svojih procjena, ali sigurno da će vjerovati više u ostvarena djela, a ne u prazne riječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana