Pohod na oktobar

Vedrana Kulaga Simić

Oktobarski izbori u BiH se polako, ali sigurno, primiču. Do dana kada će stanovnici ispuniti svoju građansku dužnost i dati glasove onima za koje smatraju da će se najbolje zalagati i raditi za sveopšte bolje sutra, ostala su nešto više od tri mjeseca.

Političke partije i nezavisni kandidati su dobili zeleno svjetlo za učešće na izborima, a idućih dana biće poznato i koje koalicije ispunjavaju neophodne uslove za dolazak na start za izbornu trku i pohod na oktobar.

Gužve na startu će i te kako biti, jer je na adresu Centralne izborne komisije BiH stigao rekordan broj prijava za ovjeru za učešće na opštim izborima, čime se ponovo pokazalo da je svakim danom sve više onih koji žele da plivaju u političkim vodama.

Za glasove birača ove godine boriće se ukupno 65 stranaka, što je najviše do sada, kada je riječ o opštim izborima. Ponovo se pokazalo da je politika unosan posao, što su ozbiljno shvatili i mnogi profesori, ekonomisti i mnogi drugi koji svoju šansu za bolje sutra sada traže kroz politički angažman.

Broj prijavljenih kandidata i stranaka se povećava iz godine u godinu. Svako od njih prvo traži poziciju za sebe, a za ostalo sve ima na raspolaganju iduće četiri godine. U narednim danima očekuje se da će stranke ozbiljnije početi da izlaze sa svojim planovima i programima sa željom da dobiju dio izbornog kolača i da pokažu šta mogu.

Takvih će na glasačkim listićima biti mnogo, najviše do sada, a pored onih standardnih, koji su godinama unazad na političkoj sceni ove zemlje, redne brojeve uzeće mnoge "sezonske stranke".

Jedna od karakteristika izborne godine je i to što mnoge stranke, kojima je pao rejting, i koje su tu negdje, a teško da ih ima igdje, iznenada "ožive" u izbornim mjesecima. I ponovo krenu u borbu za glasove, pod plaštom da su upravo oni ti koji zaslužuju povjerenje, jer ga neće "prokockati".

Spisak takvih ove godine je dug, a o tome ko će dobiti priliku da to pokaže na djelu odlučiće oni koji izađu na izbore.

Izborne liste takođe bi trebalo uskoro da budu kompletirane i tada će se već vidjeti kolika je snaga stranaka koje godinama kreiraju politiku, ali i onih koje traže šansu od izbora do izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana