Pohabana vojska

Željka Domazet

Veliki dio budžeta institucija na nivou BiH, odnosno više od 250 miliona KM godišnje troši se na Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH, ali stvari na terenu pokazuju da se vojska pati, gladuje, da je bez uniformi i da je sve manje onih koji žele da rade u OS.

Oprema koja je naslijeđena iz dvije vojske, one iz Srpske i FBiH se i dalje koristi i pravo je čudo da nema većih havarija.

Običan vojnik jede stare konzerve kojima je istekao rok, odlazi na bolovanje jer mu se straža ne isplati, krije se na ulici i u kasarni zbog poderanih uniformi i Boga moli da neko od skladišta ne eksplodira ili ne izbije požar.

Motorna vozila koja koristi vojnik na terenu su već odavno dotrajala i ne mogu ponijeti ni epitet oltajmera. To da se njima može voziti, ne treba ni očekivati.

Ukratko, dok zvaničnici institucija putuju po svijetu i pričaju da BiH treba da uđe u NATO, vojska je na izdisaju iako novca ne manjka.

Priča o tome kako ova zemlja ima vojsku i da je njena uzdanica, pada pri prvom ulasku u kasarnu u kojoj nema ogrjeva, hrane, opreme i svega onoga što u se svakoj ozbiljnoj vojsci podrazumijeva.

Vojska u kojoj javne nabavke predstavljaju lakrdiju, u kojoj se plan javnih nabavki odobrava sredinom godine i mijenja se prije nego što je i odobren, jasno dokazuje da stvari ne štimaju i da sve funkcioniše po principu bacanja prašine u oči. Jasno je kao dan da se novac baca u resurs koji ne funkcioniše.

Ako se imaju u vidu sve činjenice koje se iz godine u godinu iznose u javnost kada je o Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama ove zemlje riječ, nesporno je da ova zemlja niti ima vojsku, a po svemu sudeći neće je ni imati, jer je običan vojnik "deveta rupa na svirali" koje se sjete ponekada kada nekome zatreba "adut" da je ozbiljna zemlja.

Zato ne čudi da je sve više onih koji bježe glavom bez obzira.

Ne bude li se šta uradilo i promijenilo, ovakvoj će vojsci, baš kao tonama konzervi sa hranom koje su nabavljene za vojnike, ubrzo će da istekne rok trajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana